Evropski parlament odobrio je trgovinski sporazum o odnosima EU i Velike Britanije posle Bregzita, skoro pet godina nakon što su Britanci na referendumu glasali za izlazak iz Unije.

Prema rezultatima glasanja objavljenim 28. aprila, za sporazum je veče ranije glasalo 660 poslanika, njih pet je bilo protiv, a 32 uzdržana od 697 prisutnih.

Predsednik Parlament David Sasoli pozdravio je glasanje o "najambicioznijem sporazumu koji je ikada EU zaključila sa nekom zemljom".

Sporazum, postignut krajem decembra, već je ratifikovala Velika Britanija i uslovno je stupio na snagu do prihvatanja u Evropskom parlamentu.

Evropski parlament je pored glasanja o sporazumu usvojio neobavezujuću rezoluciju u kojoj poslanici ocenjuju Bregzit "istorijskom greškom".

Mnogi poslanici su tokom debate uoči glasanja izrazili žaljenje zbog izlaska Velike Britanije iz Unije, ali su naglasili da je ratifikacija sporazuma najbolja opcija da se izbegne ekonomski poremećaj i osigura integritet jedinstvenog tržišta EU.

U vreme pojačanih tenzija između Londona i Brisela zbog trgovinskih pravila koja se odnose na Severnu Irsku, Evropski parlament je ocenio da će sporazum obezbediti dodatna pravna sredstva koja će sprečiti jednostrano odstupanje od obaveza koje su obe strane preuzele.

Britanski premijer Boris Džonson pozdravio je izglasavanje sporazuma kao "poslednju etapu na dugom putu".

Sporazum "donosi stabilnost našem novom odnosu sa EU kao vitalnim trgovinskim partnerima i bliskim saveznicima", saopštio je britanski premijer.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je napisala je na Tviteru da sporazum predstavlja osnovu za snažno i blisko partnerstvo sa Velikom Britanijom i da će njegova primena biti presudna.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel napisao je da sporazum otvara "novu eru" i da će EU nastaviti konstruktivno da sarađuje s Velikom Britanijom kao važnim prijateljem i partnerom.

Sporazum o trgovini i saradnji, koji predviđa razmenu robe između EU i Britanije bez carina i kvota, stupiće na snagu 1. maja. Velika Britanija je bila članica EU od 1973. godine.

Izvor: Beta/AP

Foto: Evropski parlament