Iz sveta stižu sve glasniji pozivi na hitno smirivanje situacije na Bliskom istoku, gde su proteklih dana teški sukobi između Izraela i Palestinaca odneli više desetina ljudskih života. Nasilje je eskaliralo 12. maja kada su borci palestinskog radikalnog pokreta Hamas iz pojasa Gaze ispalili više od 1.000 raketa na izraelska naselja, a izraelska vojska izvela više stotina vazdušnih udara na ciljeve u Gazi.

Vodeće svetske sile i lideri ocenili su da su napadi na civile neprihvatljivi i pozvali obe strane na smirivanje napetosti i na rešavanje konflikta kroz dijalog.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je posle razgovora sa izraelskim predsednikom Ruvenom Rivlinom pozvao Izraelce i Palestince da se "usredsrede na deeskalaciju i na sprečavanje gubitka života nevinih civila na obe strane".

Šef evropska diplomatije Žozep Borel je u saopštenju naveo da je "neprihvatljivo da Hamas i druge grupe neselektivno ispaljuju rakete na izraelske civile".

Iako je potvrdio "legitimno pravo Izraela da zaštiti svoje civilno stanovništvo", Borel je naglasio da odgovor mora biti "srazmeran" i da je "potrebno učiniti sve da se spreči širi konflikt.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da Izrael ima pravo da se brani od raketnih napada palestinskih ekstremističkih grupa iz pojasa Gaze. Bajden je posle razgovora s odlazećim izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, rekao da očekuje i da se nada da će sukobi biti okončani što pre.

Američki stejt department apelovao je na obe strane da izbegavaju civilne žrtve koje su "za duboko žaljenje" i pozvao na "smirivanje" posle višednevnog nasilja.

"Izrael ima pravo da se brani. Isvremeno, izveštaji o civilnim žrtvama su nešto zbog čega veoma žalimo i želimo da se to zaustavi", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

"Ne želimo da vidimo provokacije", rekao je Prajs, dodajući da su "provokacije koje su viđene rezultirale gubitkom života što je za duboko žaljenje".

"Nastavljamo da pozivamo na smirivanje, da pozivamo sve strane na deeskalaciju i da pokažu uzdržanost u svojim akcijama", rekao je portparol.

I Nemačka je ocenila da Izrael ima pravo na samoodbranu od smrtonosnih raketnih napada palestinskih ekstremista.

"Nemačka vlada najoštrije osuđuje neprestane napade iz Gaze na izraelske gradove, izjavio je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert.

Zajbert je rekao da se "takvo nasilje ne može ničim opravdati" i da "Izrael ima pravo da se, u granicama samoodbrane, brani od takvih napada". On je naglasio da Nemačka ostaje pri uverenju da dve strane moraju uspostaviti dijalog kako bi se našlo mirno rešenje za konflikt.

I britanski premijer Boris Džonson apelovao je na Izrael i Palestince da se "odmaknu od provalije" i da pokažu uzdržanost.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je duboko zabrinuto zbog rastućeg nasilja i civilnih žrtava i želimo da vidimo hitno smirivanje napetosti", saopštio je Džonson preko Tvitera.

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je Izrael i Palestince da obustave borbe.

Rusija je pozvala i na hitan sastanak takozvanog "Kvarteta" posrednika - koji čine SAD, EU, Rusija i UN, kako bi se smirio izraelsko-palestinski sukob.

Putin je pozvao obe strane na deeskalaciju tenzija i mirno rešavanje problema koji su iskrsli, saopštio je Kremlj posle telefonskog razgovora Putina sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Ispoljena je ozbiljna zabrinutost zbog nastavka sukoba  i rastućeg broja ubijenih i ranjenih ljudi",  navedeno je u saopštenju Kremlja.

Istovremeno, kako je saopšteno, turski predsednik Erdogan je u tefonskom razgovoru ocenio da "svet treba da nauči Izrael lekciju".

Slično Erdoganu, i Organizacija islamske saradnje (OIS) osudila je Izrael i istakla svoju podršku palestinskoj strani.

Ta panislamska međunarodna organizacija koja okuplja 57 većinski muslimanskih zemalja, i čije je sedište u saudijskom gradu Džedi, saopštila je da "najoštrije osuđuje napade izraelskih okupacionih vlasti na palestinski narod".

U saopštenju objavljenom posle vanrednog zasedanja, OIS je osudila "nastavak programa kolonizacije koji sprovode izraelske okupacione snage - izgradnju naselja, pokušaje otimanja palestinske imovine i prisilnu deložaciju Palestinaca sa njihove zemlje".

Kina je izrazila "duboku zabrinutost" zbog eskalacije sukoba između Izraela i naoružanih islamističkih grupa u Gazi, i pozvala UN da potvrde podršku rešenju o dve države.

Kina, koja tokom maja predsedava Savetom bezbednosti UN, saopštila je da je spremna zajednička izjava kojom se poziva na okončanje sukoba. Portparolka kineske diplomatije Hua Čunjing, rekla je, međutim, da neke zemlje "opstruišu" tekst, ne navodeći koje su to države.

Eskalacija nasilja na Bliskom istoku izazvala je reakciju i glavne tužiteljke Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koja je izrazila zabrinutost zbog mogućnosti da su u sukobu izvršeni i ratni zločini.

"Sa velikom zabrinutošću pratim eskalaciju nasilja na Zapadnoj obali, uključujući i istočni Jerusalim, kao u i oko Gaze, i moguće izvršenje zločina koji bi potpadali pod Rimski statut" na osnovu kojeg je sud osnovan, saopštila je preko Tvitera glavna tužiteljka Fatu Bensuda.  

Izvor, EURACTIV.rs, AFP, AP

Foto: Beta/AP