Nemačka kancelarka Angela Merkel izjasnila se za "indirektne kontakte" sa palestinskom islamističkom organizacijom Hamas koja vlada pojasom Gaze, jer smatra da je to ključno za postizanje prekida vatre s Izraelom. Šef nemačke diplomatije Hajko Mas boravi u Izraelu, a sastaće se i sa zvaničnicima Palestinske uprave, ali neće direktno razgovarati sa Hamasom koji EU smatra terorističkom organizacijom.

"Ne možete to uvek uraditi direktno, ali naravno Hamas mora biti uključen na ovaj ili onaj način jer bez Hamasa nema prekida vatre", rekla je Merkel 20. maja.

Ona je objasnila da indirektni kontakti "moraju naravno postojati sa Hamasom", navodeći da "Egipat razgovara sa Hamasom" i da "druge arapske zemlje to isto čine", naglasivši da je Egipat "vrlo važan faktor" kada su u pitanju prekid vatre i mir.

Angela Merkel je ponovila da Izrael ima "pravo na samoodbranu" i najavila da će Nemačka "doprineti diplomatskim pokušajima da se stvori dugotrajna održiva situacija", prenela je agencija Frans pres .

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je 20. maja u poseti Izraelu i palestinskim teritorijama u nastojanju da se doprinese postizanju prekida vatre.

On je prvi visoki evropski zvaničnik u poseti regionu od eskalacije nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

"Sve što činimo mora biti u kontekstu napora Amerikanaca i drugih evropskih zemalja, sami nećemo biti odlučujući faktor", upozorila je Merkel.

Ministar Mas ponovo je 20. maja izrazio solidarnost s Izraelom i pozvao na prekid vatre između jevrejske države i palestinskog Hamasa koji vlada pojasom Gaze.

"Mi smatramo da ono što Izrael radi proističe iz prava na samoodbranu", rekao je Mas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Tel Avivu s izraelskim kolegom Gabijem Aškenazijoem.

Mas je rekao da "Izrael sada koristi to pravo i to pravo podrazumeva da se ne dopusti da postrojenja, iz kojih proističu napadi na izraelske mete, nastave da funkcionišu", aludirajući na intenzivne udare iz vazduha koje je na palestinsku enklavu izvela izraelska vojska od 10. maja.

"Dopustite mi da kažem ponovo vrlo jasno, za nas, bezbednost Izraela i sa tim bezbednost svih Jevreja u Nemačkoj, ne može biti predmet rasprave i Izrael može uvek da računa na nas", dodao je Mas.

On je međutim ocenio da se "broj žrtava povećava svaki dan" i rekao da to jako brine Nemačku i da "zato podržava međunarodne napore da se uspostavi prekid vatre". Prema njegovim rečima, Nemačka je takođe ubeđena da se u interesu naroda nasilje mora okončati, i to brzo.

Planirano je da se šef nemačke diplomatije tokom ri sastane i sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom u Ramali, na Zapadnoj obali, ali on neće direktno razgovarati sa predstavnicima Hamasa.

Na momentalnu deeskalaciju nasilja pozvao je i predsednik SAD Džo Bajden, a njujorški Vol strit džornal objavio je da bi prekid vatre između Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze mogao da stupi na snagu već 21. maja.

Izvori bliski pregovorima o prekidu vatre rekli su za taj američki list da su egipatski posrednici postigli napredak u razgovorima sa liderima Hamasa koji vlada Gazom i da je Izrael "privatno priznao" da je blizu postizanja svih vojnih ciljeva.

Kako se navodi Vašington veruje da bi, ukoliko ne bude nepredviđenih događaja, prekid vatre mogao da stupi na snagu ove nedelje i samo je pitanje tačno kada. Bela kuća je odbila da komentariše taj izveštaj, prenose izraelski mediji.

Zamenik vođe političkog krila Hamasa Musa Abu Marzuk izjavio je za libansku televiziju Majadin da očekuje prekid vatre za dan dva.

U sukobima izraelske vojske i ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze za deset dana je poginulo najmanje 239 osoba, velikom većinom Pasletinaca.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP