Litvanija napušta forum za saradnju Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope (CIE) 17+1 jer smatra da ta inicijativa, koja uključuje i druge članice EU, unosi podele.

Članica grupe 17+1 koja povezuje Kinu sa CIE od 2012, Litvanija je pozvala članice EU da i one napuste inicijativu zbog pogoršavanja odnosa između EU i Kine.

"Litvanija se više ne smatra članicom formata 17+1 i neće učestvovati u toj inicijativi", rekao je za vikend za AFP ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis.

Ministar je rekao da je to platforma za saradnju koja izaziva podele iz perspektive EU i zatražio od članica da slede "mnogo efikasniji pristup inicijativi i komunikaciji sa Kinom".

"Snaga i uticaj Evrope su u njenom jedinstvu", rekao je Landsbergis.

Potez Litvanije je poslednji signal pogoršanja odnosa Kine i EU.

Evropski prlament je pre nekoliko dana velikom većinom glasao protiv bilo kakvog razmatranja investicionog sporazuma EU-Kina sve dok su na snazi kineske sankcije protiv evropskih poslanika i naučnika.

Litvanija je poslednjih meseci načinila nekoliko koraka koji su naljutili Peking, uključujući blokiranje kineske investicije i najavu otvaranja trgovinske kancelarije na Tajvanu.

Takođe je litvanski parlament usvojio rezoluciju u kojoj osuđuje Kinu zbog načina na koji tretira svoju ujgursku, muslimansku manjinu za koji kaže da je "zločin protiv čovečnosti" i "genocid".

Litvanija je isto tako zatražila istragu UN o kampovima za interniranje Ujgura u Kini i traži od EU da preispita odnose sa Pekingom.

Izvor: EURACTIV.com with AFP

Foto: Evropska komisija