Kostarika je zvanično postala 38. članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Ta zemlja je četvrta iz Latinske Amerike koja se priključila "klubu bogatih".

Kako je saopštila OECD, Kostarika je završila domaće procedure za ratifikaciju OECD konvencije i podnela svoje instrumente za pristup, čime se uspešno završava proces pristupanja počet u aprilu 2015. godine.

Zemlje članice OECD zvannično su pozvale Kostariku da se pridruži Organizaciji u maju 2020. godine posle petogodišnjeg pristupnog procesa tokom koga je zemlja prošla detaljne tehničke revizije 22 OECD komiteta i sprovela velike reforme da bi usaglasila svoje zakone, politike i praksu sa standardima OECD, navodi se.

To je, kako se dodaje, obuhvatilo širok obim oblasti i uključivalo sveobuhvatnu reformu politike konkurencije, preoblikovanje nacionalnog statističkog sistema, uvođenje krivične odgovornosti za pravna lica za strano podmićivanje i uspostavljanje registra akcionara radi osiguranja poreske transparentnosti.

Vlasti Kostarike smatraju da će ulazak u OECD omogućiti toj zemlji efikasniji proces sprovođenja reformi i promovisati "kulturu stalnog poboljšanja javnih politika".

Generalni skeretar OECD Anhel Gurija pozdravio je dolazak novog člana.

"Oduševljeni smo da pozdravimo Kostariku u porodici OECD u vreme kada je multilateralizam važniji nego ikad", rekao je Gurija i dodao da će Kostarika bez sumnje predstavljati novu vodilju za OECD u regionu.

Članice OECD pokrivaju 60% svetske trgovine i 80% globalnog bruto domaćeg proizvoda. Organizacija osnovana 1961. posvećena je podsticanju politika za ekonomsko i socijalno blagostanje.

Sa ulaskom Kostarike, OECD, organizacija koja postoji 60 godina, imaće 38 članica. Kostarika će biti četvrta zemlja iz Latinske Amerike i Kariba koja je ušla u tu organizaciju sa sedištem u Parizu, posle Meksika, Čilea i Kolumbije.

Sledeća članica "kluba bogatih i razvijenih zemalja" iz Latinske Amerike mogao bi da bude Brazil koji je 2017. zvanično izrazio interesovanje.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: OECD