Vlada Švajcarske je odlučila da napusti višegodišnje pregovore s EU o sveobuhvatnom paketu bilateralnih sporazuma, jer dve strane nisu uspele da se dogovore o prekograničnom kretanju građana u taraganju za poslom i drugim važnim pitanjima.

Predsednik Saveznog veća Švajcarske Gi Parmelen izjavio je da su 13-godišnji pregovori došli do kraja. To bi moglo da naruši odnose Švajcarske s EU, koja je njen najveći trgovinski partner.

"Između Švajcarske i EU i dalje postoje značajne razlike o ključnim aspektima. Stoga nisu ispunjeni uslovi za potpisivanje sporazuma", saopštilo je Savezno veće.

Ministar spoljnih poslova Švajcarske Ignacio Kasis rekao je novinarima 26. maja da je Vlada obavestila Evropsku komisiju o odluci da napusti pregovore.

Glavni razlog za neuspeh pregovora je zahtev EU da njeni građani imaju pun pristup švajcarskom tržištu rada, uključujući one koji traže posao, čemu se Švajcarska usprotivila.

Kasis je rekao da se Švajcarska nada da će ostati blizak partner Unije, sa kojom ima više od 100 bilateralnih sporazuma, ali je ukazao da njegova zemlja zaslužuje poštovanje koje joj EU nije ukazala.

"Želimo da se prema Švajcarskoj postupa na isti način kao i prema ostalim trećim državama (izvan EU), bilo da se radi o saradnji ili priznavanju jednakih standarda", rekao je Kasis novinarima u Bernu.

Evropska komisija je izrazila žaljenje zbog "jednostrane" odluke Švajcarske, navodeći da je cilj pregovora bio obezbeđivanje da isti uslovi važe za svakog ko ima pristup jedinstvenom tržištu EU.

"To je u osnovi stvar pravičnosti i pravne sigurnosti", saopštila je EK, dodajući da bez tog sporazuma "neće biti moguća modernizacija odnosa" Švajcarske i EU.

Brisel je ranije upozoravao na posledice nepostizanja "institucionalnog okvirnog sporazuma", navodeći da bi Švajcarska mogla da izgubi "privilegovanu" povezanost s elektroenergetskim sistemom EU i da bi to otežalo pristpup švajcarskih avio-prevoznika unutrašnjem tržištu EU.

Saradnja u zdravstvenom sektoru i na tržištu rada bi takođe trpela posledice, kao i brojni postojeći sporazumi, uključujući saradnju u oblastima trgovine, obrazovanja i istraživanja.

Sveobuhvatni sporazum zahtevao je reviziju sporazuma o slobodnom kretanju, industrijskim standardima, poljoprivredi, avio-saobraćaju i kopnenom transportu, kao i osnivanje zajedničkog arbitražnog suda.

Propast pregovora mogla bi da ima značajne posledice po bogatu alpsku zemlju sa 8,5 miliona stanovnika, okruženu članicama EU.

U Švajcarskoj živi 1,4 miliona državljana EU, a oko 340.000 radnika u različitim švajcarskim industrijama prelazi granicu kada dolazi na posao.

Oko polovine izvoza Švajcarske ide u EU, a dve trećine uvoza dolazi iz članica bloka.

Odluka o napuštanju pregovora izazvala je različite reakcije u Švajcarskoj.

Najveća stranka u parlamentu, populistička Narodna partija Švajcarske smatra to "pobedom švajcarskog samoopredeljenja" nad "ugovorom o potčinjavanju".

Glavna liberalna partija je izrazila žaljenje zbog takve odluke, ali je navela da EU nije uzela obzir interese Švajcarske.

Najveća udruženja poslodavaca su razočarana neuspehom pregovora, dok je Švajcarska sindikalna federacija pozdravila odluku kojom je "okončana pretnja zaštiti zarada".

Jedno od spornih pitanja sporazuma bila je i zaštita plata, koje su u Švajcarskoj znatno više nego u EU.

Izvor: Beta/AP, EURACTIV.com

Foto: Evropska komisija