Potpredsednik Evropske komisije za promociju evropskog načina života Margaritis Shinas istakao je da Konferencija o budućnosti Evrope treba da se fokusira na "obične ljude" a ne na "briselski mehur".

Konferencija o budućnosti Evrope "treba da bude prilika za pokretanje prave debate sa 'običnim ljudima' a ne sa onima iz 'briselskog mehura", rekao je Shinas 31. maja na plenarnoj sednici 65. Konferencije odbora za pitanja zajednice (COSAC).

Prema Shinasovom mišljenju, bio bi "neuspeh" ako bi debata o budućnosti Evrope, koja je počela 9. maja u Strazburu, bila "samo još jedna prilika u kojoj Brisel razgovara sa Briselom".

"Jer će ljudi koji su uključeni u evropsku politiku uvek imati priliku da stvari urade bolje", rekao je Shinas.

Ističući da je Konferencija "jedinstvena prilika da se stvari iznesu iz Brisela", Shinas je pozvao sve delove društva da se priključe debati, od socijalnih partnera, regionalnih vlasti i nacionalnih parlamenta, do poljoprivrednika i Erazmus generacije.

On se dotakao i pitanja migracije za koje je Evropska komisija utvrdila paket predloga u septembru 2020. i koji je sada u fazi pregovora na nivou Saveta i Evropskog parlamenta.

"Od septembra radimo domaći zadatak. Postoji izvesna konvergencija (među članicama EU) ali još nismo u stanju da postignemo konsenzus", rekao je potpredsednik EK.

U tom smislu, Shinas se nada da će kraj pandemije kovida i nastavak sastanaka sa fizičkim prisustvom biti "prilika" da se postigne konsenzus 27 članica o novom Paktu o migraciji i azilu.

Portugalski premijer Antonio Kosta je bivši ministar unutrašnjih poslova i to ga čini "savršeno svesnim delikatnosti fenomena migracije", rekao je Shinas i pozvao da kraj portugalskog predsedavanja EU bude "početak pristupa paketu koji će biti završen kasnije".

Portugalsko predsedavanje za Pakt o migraciji i azilu predlaže princip "fleksibilne obavezne solidarnosti" koji će omogućiti niz različitih načina podrške zemljama "na prvoj liniji", poput Grčke, Italije ili Španije, koje su najizloženije pritisku migracije.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EC - Audiovisual Service/Costas Baltas