Ulica dalaj lame i Put ujgurskih mučenika neki su od novih naziva ulica u delu Budimpešte gde je planirana izgradnja kampusa kineskog Univerziteta Fudan.

Nova imena ulica postavljena su 1. juna u znak protesta Kristine Baranji, predsednice okruga mađarske prestonice Ferencvaroš gde će se graditi univerzitetski kampus.

"Dali smo javnim prostorima oko planiranog kineskog univerziteta lepa nova imena", napisala je Baranji na svojoj Fejsbuk stranici.

Dodala je da će građani prestonice svoje mišljenje o planovima moći da iskažu u anketi koja će početi 4. juna.

Spor gradskih vlasti i mađarske vlade traje već više od mesec dana, od kada je istraživački portal Direkt36 otkrio da vlada planira da angažuje kinesku kompaniju da u Budimpešti napravi novi kampus Univerziteta Fudan, čije je sedište u Šangaju.

Kineska investicija dovodi u pitanje sudbinu Studentskog grada sa više od 8.000 mesta, čija je gradnja takođe planirana na tom mestu.

Izgradnja Studentskog grada bila je jedan od uslova da Budimpešta i njeni distrikti, kojima upravlja opozicija, podrži organizaciju Svetskog prvenstva u atletici i izgradnju atletskog stadiona Ferencvaroš.

Za izgradnju kampusa Univerziteta Fudan angažovana je kineska građevinska firma, sa kineskim radnicima, i uzet kredit od Kine u iznosu od 1,25 milijardi evra.

Mađarska vlada je već obećala pomoć od oko 2,3 miliona evra za kupovinu nekretnina.

Prema istraživanju Instituta Republikon, protiv kineskog univerzitetskog kampusa u Budimpešti je dve trećine Mađara, od kojih je trećina provladinih glasača.

Mađarska će biti prva zemlja EU u kojoj će Kina otvoriti univerzitetski kampus.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Facebook/Baranyi Krisztina