Vladajuća nemačka Hrišćansko demokratska unija (CDU) ubedljivo je pobedila na izborima za parlament istočne pokrajine Saksonija-Anhalt, čime je dala vetar u leđa i kandidatu demohrišćana za kancelara Arminu Lašetu tri meseca uoči saveznih izbora.

CDU, koja je u nekim anketema povremeno vodila mrtvu trku sa partijom Alternativa za Nemačku (AfD), na pokrajinskim izborima 6. juna je prošla znatno bolje od očekivanog – osvojila je 37,1%, ostavivši daleko iza sebe ekstremne desničare.

AfD koja se u Saksoniji-Anhaltu smatra posebno desno orijentisanom i nalazi se pod lupom uprave za zaštitu ustavnog poretka, osvojila je 20,8% glasova, manje nego na prethodnim izborima, prenose nemački mediji.

Lošiji rezultat ostvarila je i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), osvojivši 8,4% glasova, a najveći gubitnik izbora u Saksoniji-Anhaltu je Levica, koja je pala na 11%, što je njen najgori rezultat od ujedinjenja Nemačke.

Relativno slabi Zeleni zabeležili su samo mali napredak i došli na 5,9%.

Liberalna partija FDP je osvojila 6,4% glasova i posle 10 godina ponovo ušla u pokrajinski parlament.

Premijer Saksonije-Anhalta Rajner Hazelof sada ima više opcija na raspologanju. Može ponovo da formira crno-crveno-zelenu, takozvanu kenijsku koaliciju sa SPD i Zelenim, ali i takozvanu nemačku koaliciju od CDU, SPD i FDP, ili Jamajka koaliciju sastavljenu od CDU, Zelenih i FDP.  Moguća, iako jedva, bila bi i crno-crvena dvojna koalicija CDU i SPD.

Hazelof, koji je u Saksoniji- Anhaltu 2011. godine prvo formirao veliku koaliciju, a potom 2016. Kenija-koaliciju, kategorički je isključio bilo kakvu saradnju sa AfD i sa Levicom.

Po završetku izbora Hazelof nije pokazao nikakve preferencije i ukazivao je na samostalnost svog pokrajinskog odbora.

On je naglasio da je presudno ono što je dobro za pokrajinu. "Nije dobro da dozvolimo da budemo instrumentalizovani saveznim temama ili saveznim izborima", rekao je Hazelof.

Hazelof je u izjavi za televiziju ARD rekao i da rezultati izbora predstavljaju "jasnu poruku spoljašnjem svetu" o ulozi krajnje desnice u nemačkom političkom životu.

Prema preliminarnim rezultatima, CDU će u novom sazivu pokrajinskog parlamenta imati 40 mandata, 10 više nego u prehodnom sazivu, AfD će imati dva manje, 23, Levica je sa 16 pala na 12 mandata, SPD sa 11 na devet, Zeleni će imati šest mandata, odnosno jedan više, a FDP u parlament ulazi sa sedam poslanika.

Novi parlament ima 97 poslanika, deset više nego u prethodnom sazivu.

Na izborima je pravo da bira novi parlament imalo ukupno 1,8 miliona ljudi, a izlaznost je bila 60,3%.

Pokrajinski izbori su smatrani poslednjim velikim indikatorom raspoloženja birača uoči saveznih izbora 26. septembra.

Ubedljiva pobeda CDU mogla bi da bude znak da njen novi lider Lašet može da očekuje dobar rezultat na parlamentarnim izborima, posle kojih će Nemačka dobiti novog kancelara jer se Merkel povlači iz politike posle 16 godina na vlasti.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto:Beta/AP