Samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta počinje 11. juna u Velikoj Britaniji, a na agendi će se naći niz tema, od vakcina protiv kovida-19 i ekonomskog oporavka, do klimatskih promena i geopolitike.

Samitu u letovalištu Karbis Bej, u okrugu Kornvol na jugozapadu Engleske, prvom koji se održava uživo posle gotovo dve godine, prisustvuju lideri Nemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije, Kanade, Japana i SAD.

Na samitu će učestvovati i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a njima će se tokom vikenda pridružiti i lideri Australije, Južnoafričke Republike, Južne Koreje i Indije, kao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Za američkog predsednika Džozefa Bajdena, italijanskog premijera Marija Dragija i japanskog premijera Jošihide Sugu ovo će biti prvo učešće na samitu G7, a poslednje za nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Glavna tema samita biće borba protiv pandemije kovida-19, a u tom cilju lideri G7 će se obavezati da siromašnijim zemljama doniraju do milijardu doza vakcina protiv korona virusa.

Američki predsednik Džozef Bajden je uoči samita najavio da će SAD donirati 500 miliona doza vakcina, od čega će 200 miliona biti raspoređeno ove godine.

"Naša humanitarna dužnost je da spasimo što više života, a to je takođe u interesu Amerikanaca", rekao je Bajden, kome je ovo prva poseta Evropi od dolaska na vlast.

Britanski premijer Boris Džonson je takođe najavio da će donirati pet miliona doza vakcina do kraja septembra, i još najmanje 95 miliona u narednih godinu dana.

"Ovo je trenutak da najveće i tehnološki najnaprednije demokratije na svetu preuzmu odgovornost i vakcinišu svet, jer niko ne može da bude poptuno zaštićen dok svi ne budu zaštićeni", rekao je Džonson uoči samita.

Aktivisti su, kritikujući nejednaku raspodelu vakcina, pozivali bogate zemlje da više pomognu siromašnim zemljama, uključujući odricanje od prava intelektualne svojine na vakcine.

Južna Afrika i Indija su predložile ukidanje patenata na vakcine protiv kovida-19, što je podržao i francuski predsednik Emanuel Makron, dok su Nemačka i Velika Britanija protiv toga.

Evropski parlament je na plenarnoj sednici 10. juna usvojio rezoluciju u kojoj je tražio ukidanje prava na intelektualno vlasništvo za vakcine protiv kovida-19 kako bi se ubrzala imunizacija na globalnom nivou.

Evroposlanici su pozvali EU i da hitno ukloni izvozne prepreke i da mehanizam odobravanja izvoza zameni zahtevima u pogledu transparentnosti.

"SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, sa svoje strane, treba odmah da ukinu zabranu izvoza vakcina i sirovina" za njihovu proizvodnju, saopštio je EP, dodajući da je za imunizaciju 70% svetskog stanovništva potrebno 11 milijardi doza vakcina, a da je do sada proizveden samo mali deo te količine.

Većina lidera zemalja G7 će se u ponedeljak, 14. juna okupiti u Briselu na samitu NATO.

Američki predsednik će dan nakon toga učestvovati na samitu SAD-EU, a zatim će se 16. juna u Ženevi sastati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropski parlament