Hiljade demonstranata tražilo je ostavku vlade Španije zbog namere da pomiluje katalonske separatističke lidere, osuđenih zbog učestvovanja u organizovanju refereduma o nezavisnosti Katalonije.

Prema podacima policije, u Madridu se 13. juna okupilo oko 25.000 ljudi, a među njima su bili šefovi konzervativne Narodne partije, desničarske stranke Voks i liberalne partije Građani (Ciudadanos).

To je do sada najveće okupljanje protiv koalicione vlade Pedra Sančeza, a organizovala ga je grupa iz civilnog sektora za promociju ujedinjene Španije.

Katalonija je 1. oktobra 2017. glasala na referendumu, da bi potom saparatistička vlada 27. oktobra proglasila nezavisnost. Međutim, španski Ustavni sud je referendum proglasio neustavnim i Madrid je uspostavio direktnu upravu nad pokrajinom.

Premijer Španije Pedro Sančez je podržao predlog o pomilovanju 12 političkih i građanskih lidera, koji su 2019. osuđeni na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog svoje uloge u održavanju referenduma.

To je izazvalo podele u Španiji na one koji pomilovanje vide kao neophodan korak ka poboljšanju odnosa Madrida sa Katalonijom i one koji smatraju da bi do bio prevelik ustupak separatistima koji nisu pokazali nikakvo kajanje i koji su obećali da će nastaviti da se bore za nezavisnost pokrajine.

Vlada Socijalističke radničke partije i Podemosa je za pomilovanje, iako neslaganja o tome ima i u njihovim redovima, gde se pomilovanje smatra rizičnim političkim potezom.

Španski Vrhovni sud se usprotivio pomilovanju, tvrdeći da su presude odgovarajuće i da osuđeni nisu pokazali "ni najmanji dokaz ili nagoveštaj kajanja".

Protivnici pomilovanja optužuju Sančeza da daje separatistima ustupke u zamenu za podršku katalonskih poslanika u nacionalnom parlamentu i time njegovom ostanku na vlasti.

"Nećemo dozvoliti napad Sančeza na pravosuđe, suverenitet, nacionalno jedinstvo i jednakost španskog naroda, u zamenu za nekoliko glasova", izjavio je lider glavne opozicione konzervativne Narodne partije Pablo Kasado.

Sančez je rekao da razume protivljenje pomilovanju, ali je pozvao zemlju da veruje njegovoj vladi i da "radi na koegzistenciji".

"Špansko društvo mora da pređe iz loše prošlosti u bolju budućnost, a to će zahtevati velikodušnost", rekao je Sančez.

Potpredsednica Vlade Karmen Kalvo izjavila je u intervjuu za list "La Vangardija", objavljenom 13. juna, da će katalonski lideri uskoro biti pomilovani.

Kalvo je uptula kritike konzervativnoj opoziciji i učesnicima protesta jer je jedini put napred "normalizacija institucionalnih odnosa, zaustavljanje ogromne konfrontacije uzrokovane pokretom za nezavisnost i španskom desnicom i stabilizacija situacije".

Pomilovanju se protivi više od 60% Španaca, a podržava samo 29,5%, prema nedavnoj anketi za list El Mundo, dok istraživanja sprovedena u Kataloniji pokazuju podršku od 60 do 70%.

Izvor: EURACTIV.com, AP

Foto: Beta/AP