Švedski parlament izglasao je 21. juna nepoverenje premijeru Stefanu Levenu, koji je time postao prvi predsednik švedske vlade koji je izgubio poverenje poslanika.

Socijaldemorakta Leven, premijer od 2014. godine, sada ima rok od nedelju dana da raspiše nove parlamentarne izbore ili da od predsednika parlamenta traži da izabere novu vladu.

Protiv premijera je glasao 181 poslanik.

Glasanje o poverenju održano je na inicijativu male partije Levica, koja je davala podršku Levenovoj manjinskoj vladi.

Međutim, ta stranka se usprotivila Levenovim planovima o promeni modela određivanja cena iznajmljivanja novih nekretnina iz straha da bi to moglo da dovedu do brzog skoka cena i veće segregacije između bogatih i siromašnih.

Švedska ima stroge propise o zakupninama u cilju održavanja pristupačnih cena u većim gradovima. To, međutim, destimuliše investitore da grade nove stanove za iznajmljivanje.

Ljudi koji žele da iznajme stan mogu da čekaju godinama da potpišu ugovor, a kupovina je veoma teška zbog visokih cena.

Leven je u nedelju pokušao da obezbedi većinu u parlamentu za svoju reformu sistema određivanja kirija, a na razgovore je pozvao i vlasnike nekretnitna i udruženja zakupaca.

Liderka Levice je, međutim, ostala pri svojoj odluci da se suprotstavi Levenu, ocenivši da su njegovi napori "politička predstava".

Levicu su podržale tri partije, među kojima desničarska partija Švedske demokrate, sa kojom najveće partije ne sarađuju jer je smatraju ekstremističkom.

Švedske demokrate su na izborima 2018. postigle veliki uspeh i postale treća po veličini partija u parlamentu.

Na izborima nijedna stranka nije osvojila većinu, a pregovori o formiranju vlade trajali su četiri meseca.

Leven je na kraju dobio podršku dve partije desnog centra i u januaru 2019. dobio podršku parlamenta za formiranje manjinske vlade.

Izvor: AP

Foto: Beta/AP