Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska ne planiraju proširenje Višegradske grupe (V4), čije su članice, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki na samitu V4 u Katovicama.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se neka zemlja priključi V4, predsednik poljske vlade odgovorio je da Grupa ima mnogo toga zajedničkog i da je zato efikasna.

"Često govorimo o zajedničkoj politici sa zemljama susedima V4, imamo specijalne veze sa našim susedima ali, dobro nam je u V4 i karakteristika te politike je veoma visok nivo kohezije i time efikasnosti", rekao je Moravjecki 30. juna u Katovicama.

"Uvek reagujemo solidarno i definišemo naše ciljeve zajedno. U stanju smo da reagujemo na pravi način u ovim veoma teškim vremenima", rekao je poljski premijer na samitu, piše u objavi na Tviteru predsedavanja V4.

Ipak, s vremena na vreme V4 organizuje samite u proširenom formatu - V4+.

Tako su poslednjih godina održani zajednički samiti V4 i predsednika vlada Austrije, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Litvanije.

Međutim, ti samiti bili su posvećeni specifičnim pitanjima zajedničkim za V4 i pozvanu zemlju, npr. migraciju ili zdravstvo.

Od 2012, na inicijativu Poljske, V4 organizuje redovne samite i ministarske susrete sa zvaničnicima zemalja Zapadnog Balkana.

Za vreme samita u Katovicama sumirani su rezultati poljskog predsedavanja V4 a Moravjecki je predao predsedavanje u narednih godinu dana mađarskom kolegi Viktoru Orbanu.

Orban je rekao da su u ovom trenutku za Budimpeštu najvažnije teme veće investicije u region Centralne i Istočne Evrope, kao i protivljenje povećanju poreza i prisilnom preseljenju izbeglica.

Izvor: EURACTIV.pl

Foto: V4 Presidency/Twitter