U Poljskoj je 1. jula počela nacionalna lutrija kojom vlada želi da podstakne vakcinaciju protiv kovida-19. Poljaci koji se vakcinišu do kraja septembra imaju šansu da dobiju neku od manjih nagrada, na primer 120 evra ili električni trotinet, do najvrednijih kao što su više od 200.000 evra ili automobili.

Punoletni Poljaci koji su završili vakcinaciju mogu da se registruju za lutriju nacionalnog programa vakcinacije, a nagrade se izvlače svakodnevno, nedeljno i mesečno, uz glavnu nagradu na kraju lutrije.

Svaki 500. vakcinisani igrač u ovoj lutriji dobija 45 evra, svakom 2000. sledi nagrada 120 evra, svake nedelje deli se novčana nagrada od 11.200 evra ili jedan od 720 električnih trotineta.

Svakog meseca vakcinisanim Poljacima može da se osmehne sreća da dobiju novčanu nagradu od oko 22.000 evra ili jedan od šest automobila tojota korola.

Glavne nagrade od po 230.000 evra dobiće dvoje najsrećnijih u izvlačenju 6. oktobra, kao i još dva automobila tojota C-HR.

Ukupno je za nacionalnu lutriju izdvojeno 5,27 miliona evra i vlada premijera Mateuša Moravjeckog nada se da će tako podstaknuta volja Poljaka da se vakcinišu pomoći da zemlja izbegne tokom leta novi talas pandemije koji preti zbog delta soja virusa koji se brže širi među nevakcinisanim stanovništvom.

Vlada je organizovala i takmičenje za "najotporniju opštinu", a ona koja bude imala najveći procenat vakcinisanih dobiće glavnu nagradu od skoro pola miliona evra, dok će u jednoj od tri kategorije prema veličini, najuspešnija u nagovaranju svojih žitelja da se vakcinišu dobiti 230.000 evra.

Specijalnu medalju Vakcinišemo se uz ček na preko 23.000 evra dobiće prvih 500 opština u kojima udeo vakcinisanih stanovnika pređe 67%.

U Poljskoj koja ima 38 miliona stanovnika upotrebljeno je do kraja juna 28,6 miliona doza vakcina, a vakcinaciju je završilo 12,8 miliona Poljaka.

Vladu brine što je od aprila interesovanje Poljaka za vakcinaciju neprestano raslo da bi se u drugoj polovini juna dnevni broj vakcinisanih prepolovio.

Od početka pandemije u martu prošle godine virusom korona zarazilo se 2,87 miliona Poljaka a od kovida-19 preminuo je 75.021 pacijent.

Bonusi i za Slovake

Slovačka vlada je takođe najavila lutriju kao jednu u nizu podsticajnih mera u pokušaju da poveća stopu vakcinacije.

Predlog Ministarstva finansija, koji će poslanici razmatrati 1. jula, predviđa dnevne i sedmične nagrade za sve vakcinisane, kao i bonus za osobe koje ubede druge da se vakcinišu.

Nedeljna nagrada bi mogla da bude do čak dva miliona evra, ali o iznosu će vlada odlučiti tek kada bude usvojen predlog amandmana na zakon o vanrednim merama.

Bonus za ubeđivanje osobe mlađe od 50 godina da se vakciniše je 30 evra, ako je osoba starosti od 50 do 60 godina bonus je 60 evra, a 90 evra za onoga ko motiviše osobu stariju od 60 godina.

Sa manje od 29% potpuno vakcinisanog stanovništva Slovačka ima jednu od najmanjih stopa imunizacije u EU.

Najavljeno je i uvođenje obaveznog karantina od 9. jula za putnike koji nisu vakcinisani.

Izvor: Beta, EURACTIV.sk

Foto: Beta/AP