Transnacionalne liste i sistem "špicenkandidata" koji je korišćen za nominovanje lidera EU nisu "čudotvorna medicina" za "demokratski deficit" u Uniji, navodi se u izveštaju francuskih senatora.

Takva "varljiva rešenja" čak mogu da nose neke rizike, upozorili su senatori. Među njima je i Žan-Fransoa Rapin iz partije Republikanci, inače iz Odbora za evropske poslove, prenosi 7. jula Euraktiv Francuska.

Francuski poslanici čak zagovaraju "evropeizaciju" glasačkog listića pozivajući buduće kandidate na izborima da se u svojim kampanjama zaista posvete evropskim pitanjima i ističući ulogu koju treba da imaju mediji.

Izveštaj je objavljen u vreme dok traje Konferencija o budućnosti Evrope koja treba da "približi" birače evropskim institucijama.

Prema istraživanju Evropske komisije, 92% birača EU želi da se njihov glas "više uzima u obzir kada se odlučuje o budućnosti Evrope" dok 45% kaže da podržava EU "ali ne u sadašnjoj formi".

Jedinstvena izborna jedinica

"Moramo da odemo dalje od održavanja 27 nacionalnih izbora paralelno. Moramo da stvorimo zaista evropsku izbornu jedinicu potpomognutu transnacionalnim listama koje vode kampanje o evropskim pitanjima i daju vidljivost političkim partijama aktivnim na nivou EU", rekao je nedavno na jednom vebinaru evroposlanik S&D Domenek Ruis Devesa. On je izvestilac zakonodavne inicijative EU po tom pitanju.

Prema zagovornicima inicijative, evroposlanici bi bili birani u jedinstvenoj evropskoj izbornoj jedinici, čime bi se automatski "evropeizovala" kampanja.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je rekao da želi da se "naprave transnacionalne liste koje bi omogućile Evropljanima da glasaju za koherentan i zajednički projekat".

Senatori su međutim upozorili da bi tako moglo da dođe do debalansa među članicama sa najvećom i onih sa najmanjom populacijom, posebno s obzirom na "tendenciju birača da favorizuju liste koje predstavljaju kandidati njihove nacionalnosti".

Francuski poslanici objasnili su da bi panevropska priroda izbora vodila do toga da izabrani predstavnici imaju izborno telo od 450 miliona građana i da budu odgovorni samo partiji koja ih je nominovala, navodi se u izveštaju.

Konzervativni senator Rapin, koji je i jedan od autora izveštaja, kaže da bi to zahtevalo harmonizaciju metoda glasanja. Međutim, Ugovori EU već su utvrdili opšti okvir iako dozvoljavaju članicama izvesnu slobodu oko načina organizacije izbora, navodi se i dodaje da su neke zemlje EU "već glasale protiv".

Izmena Ugovora zahteva nepodeljenu saglasnost u Savetu, odobrenje Evropskog parlamenta, ratifikaciju u svim članicama.

Sistem "špicenkandidata"

Kako bi se ponovo povezali sa biračima, neki predlažu da sistem "špicenkandidata" (najboljeg kandidata) formalno postane deo izborne procedure EU jer kod imenovanja predsednika Evropske komisije Evropski savet mora da uzme u obzir rezultate evropskih izbora.

Sistem "šicenkandidata" primenjivan je na prethodnim EU izborima 2014. i 2019, kada je Evropska narodna partija (EPP) izašla kao pobednik. Međutim, Žan-Klod Junker, koji je predvodio EPP, izabran je za predsednika Komisije 2014. ali je Manfred Veber, koji je bio na čelu liste 2019, odstupio je u korist Ursule fon der Lajen, takođe iz EPP.

U izveštaju se navodi i da ne postoji a priori razlog da se veruje da kandidat vodeće partije ima većinu u Evropskom parlamentu. Ukazuje se da je primena sistema "špicenkandidata" na izborima 2019. "trebalo da dovede do nominacije Vebera za kandidata za EK ali mnogi posmatrači veruju da on ne bi mogao da obezbedi većinu u Evropskom Parlamentu".

Senatori su naveli i da uvođenje sistema "špicenkandidata" može da pojača utisak da se glasovi evropskih građana ne računaju.

Prema izveštaju, Evropska komisija, iako ima vodeću ulogu u EU, ima funkcije i ovlašćenja koja se ne poklapaju u potpunosti sa izvršnim telima u članicama rizikujući tako da razočara birače.

"Na kraju, uvođenje jedinstvene izborne jedinice i najboljih kandidata stavilo bi evropsku demokratiju u ruke evropskih političkih partija koje još uvek ne postoje", zaključuje se u izveštaju.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: EK