Evropska unija namerava oštro da se obračuna sa pranjem novca. Evropska komisija u tom cilju planira da uvede gornju granicu za gotovinske transakcije i na nivou EU formira agenciju za suzbijanje tog krivičnog dela.

Važna novina je i to što nova rešenja protiv pranja novca treba da budu utvrđena u formi zakona, koje sve članice EU moraju dosledno da primenjuju, za razliku od direktiva Evropske komisije koje im nude određen manevarski prostor, piše dnevnik Zidojče cajtung.

Paket zakona Evropske komisije, u koji je list imao uvid, predviđa limit za gotovinsko poslovanje koji bi u celoj EU iznosio najviše 10.000 evra.

Gornja granica za gotovinsko plaćanje već postoji u nekim članicama, i dok je ona u Grčkoj znatno niža od 10.000, u Nemačkoj takav limit ne postoji.

List piše da će predlog zakona, koji komisija namerava da predstavi za dve nedelje, nametnuti nove obaveze i ponuđačima kriptovaluta, koji će ubuduće vlastima morati da dostavljaju podatke o učesnicima transfera.

Velike promene predviđene su i u kontroli finansijskog poslovanja. Evropska komisija planira da do početka 2023. godina formira sopstvenu evropsku službu za suzbijanje pranja novca.

U ovom trenutku su vlasti članica EU nadležne da kontrolišu da li banke sprečavaju svoje klijente da preko njih ubacuju prljav novac u finansijske tokove. Nadležnosti Evropske agencije za bankarski nadzor (EBA), sa sedištem u Parizu, u najvećoj se meri svode na koordinaciju.

Evropska komisija sada, prema pisanju nemačkog dnevnika, pravom evropskom kontrolnom agencijom želi da premosti probleme koji nastaju zbog razlike u efikasnosti nacionalnih službi.

Nova institucija imaće zadatak da direktno nadzire velike finansijske koncerne koji se smatraju riskantnim, a ta kontrola uključivaće i finansijske inspekcije na licu mesta i pravo izricanja novčanih kazni i do 10 miliona evra.

Za ostale finansijske ustanove i dalje će ostati zadužena kontrolna tela zemalja članica, ali će nova agencija koordinisati i nadzirati njihov rad. Ona će imati pravo i da od njih preuzme neki predmet, ako oceni da ne postupaju dobro.

Zidojče cajtung dodaje da nova evropska agencija neće biti zadužena samo za finansijske ustanove, već će koordinisati i pomagati i rad nacionalnih službi za finansijske istrage (Financial Intelligence Units).

Reč je o telima koja istražuju moguće slučajeve pranja novca izvan finansijskog sektora - natržištu nekretnina ili prilikom kupoprodaje nakita ili automobila, kada klijenti plaćaju velikim gotovinskim iznosima.    

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay