Stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova i antielitistička partija Postoji takav narod (ITN) skoro su izjednačene po broju osvojenih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Bugarskoj, saopštila je 12. jula izborna komisija.

Prema podacima Centralne izborne komisije posle više od 95% prebrojanih glasova, GERB je na izborima održanim 11. jula osvojio 23,91%, a partija ITN koju je osnovao popularni televizijski voditelj i pevač Slavi Trifonov 23,66%, prenela je bugarska novinska agencija BTA.

Preostalih 5% su glasovi iz inostranstva, a oni su na prethodnim izborima u aprilu uglavnom bili za Trifonova, prenosi AP.

Prema oceni analitičara, Borisov nema velike šanse da dobije četvrti mandat bez obzira da li će GERB dobiti najviše glasova, jer je većina stranka odbacila ideju saradnje sa tom partijom.

Trifonov je u prvoj izjavi posle objavljivanje rezultata rekao da njegova partija neće ulaziti u koaliciju ali da će pokušati da formira manjinsku vladu ako dobije mandat.

Analitičari predviđaju da će posle izbora uslediti višenedeljni pregovori o formiranju vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.

U parlament su još ušli Bugarska socijalistička partija (BSP) s 13,6% glasova, liberalani prozapadni savez Demokratska Bugarska s 12,6%, Pokret za prava i slobodu (DPS) koji uglavnom podržavaju etnički Turci s 10,6% i nova alijansa levog centra Ustani! Mafija napolje! koju je nedavno osnovala bivša zaštitnica građana Maja Manolova, s 5% osvojenih glasova.

Za 240 mesta u parlamentu nadmetale su se ukupno 23 stranke i koalicije.

Vanredni izbori u Bugarskoj održani su samo tri meseca posle glasanja na kojem nijedna partija nije uspela da osvoji većinu i ponovo su rezultirali fragmentisanim parlamentom koji će imati poteškoće da formira stabilnu koalicionu vladu.

Partija desnog centra GERB, koja je bila na vlasti od 2009, osvojila je 26% glasova na izborima u aprilu, a populistička partija Trifonova je tada osvojila 17,6% glasova.

Izlaznost na vanrednim izborima je bila 38,7%, mnogo manja nego u aprilu, kada je glasalo 50,6% birača, preneo je EURACTIV.bg.

Bugarska, najsiromašnija članica EU, često je na meti kritika Brisela zbog raširene korupcije i ugrožavanja vladavine prava i slobode medija.

Predsednik Rumen Radev je u maju postavio privremenu vladu koja je otvorila istrage o navodnoj korupciji, uključujući optužbe da su desetine opozicionih političara nelegalno prisluškivane pre izbora u aprilu.

Zvaničnici prelazne vlade takođe su tvrdili da su milijarde dolara javnih sredstava preusmerene ka određenim privatnim kompanijama kroz netransparentan proces.

To je dodatno umanjilo podršku partiji GERB, koja je sada dobila podršku manje od četvrtine glasača i posle 12 godina izgubila status glavne političke partije.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP