Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič 13. jula boravi u Kijevu gde će, kako se očekuje, potpisati novo "strateško partnerstvo" o sirovinama sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom.

Kijev će biti pozvan da se priključi industrijskoj alijansi za baterije i sirovine EU sa ciljem razvijanja celog lanca vrednosti za vađenje, preradu i reciklažu minerala u Ukrajini radi isporuke na tržište EU za električne automobile i digitalnu opremu.

"Odlučili smo da otvorimo novo poglavlje u našim strateškim odnosima a to je bliska saradnja na polju sirovina, zelenih i digitalnih tehnologija", rekao je Šefčovič grupi novinara pred put u Kijev, prenosi EURACTIV.com.

Kako se navodi, partnerstvo EU i Ukrajine oko sirovina ima globalni značaj. Naime, očekuje se da Ukrajina izgubi prihode od tranzita gasa pošto Rusija završi gasovod Severni tok 2 do Nemačke. Tako bi sirovine mogle da budu novi izvor prihoda za Ukrajinu.

Šefčovič je rekao da razgovore u Kijevu 13-14. jula treba posmatrati u geopolitičkom kontekstu. "Jer Ukrajina postaje deo evropskog lanca vrednosti što je, po mom mišljenju, od strateškog značaja", rekao je evropski komesar.

Evropska komisija vidi velike mogućnosti od bliskih odnosa sa Ukrajinom.

Trenutno Evropa zavisi od uvoza važnih sirovina, pri čemu Kina obezbeđuje 98% EU potreba za veoma retkim mineralima koji su ključni za proizvodnju baterija za električna vozila, pametnih telefona i vetroturbina.

Lista "ključno važnih" sirovina EU ažurirana je u septembru i uključuje 30 materijala, uključujući retke minerale, boksit, litijum i titanijum.

"Od tih 30, Ukrajina ima 21. Takođe vadi 117 od 120 minerala koji se globalno koriste", rekao je Šefčovič.

"Govorimo o litijumu, kobaltu, magnezijumu, veoma retkim mineralima - svi su u Ukrajini", dodao je.Kijev će 14. jula, kako piše EURACTIV, biti pozvan da se pridruži industrijskoj alijansi EU za baterije, kao i alijansi EU za ključne sirovine pokrenutoj u septembru.

Cilj alijanse je "strateška autonomija" EU kada je reč o sirovinama.

"Mislimo da Ukrajina može da bude veoma vredan partner u celom lancu vrednosti u novom ekosistemu koji gradimo u EU", rekao je potpredsednik Komisije i dodao da će Brisel pomoći Ukrajini da uskladi svoj regulatorni okvir za rudarstvo sa onim u EU posvećujući se najvišim ekološkim, socijalnim i standardima uprave.

Šefčovič je rekao i da je teško predvideti obim trgovine sirovinama koji novo partnerstvo može da donese i da će on zavisiti od brojnih faktora, uključujući dostupnost poslovnih partnera u Ukrajini.

Evropska komisija je 2020. usvojila propis o baterijama ističući da Evropa namerava da pravi "najzelenije" baterije na planeti, po najvišim ekološkim i socijalnim standardima.

"Svaka baterija u EU imaće digitalni 'pasoš' koji će obezbediti da se zna poreklo svake sirovine", rekao je Šefčovič i dodao da će se te odredbe primenivati i na biznis u Ukrajini.

Novo strateško partnerstvo sa Ukrajinom pratiće finansijski paket, uključujući dodatnu tehničku pomoć od 750.000 evra koja će biti na raspolaganju od 2022.

Takođe će ukrajinski biznis i univerziteti biti pozvani da direktno traže sredstva iz programa Horajzon Evropa za finansiranje istraživanja i inovacija. Tim programom je za istraživanja baterija predviđeno 125 miliona evra a više od milijardu za tehnologije na bazi vodonika.

Istovremeno su pozvani predstavnici Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj da se uključe otvaranjem kanala finansiranja za ukrajinska preduzeća.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com, EC - Audiovisual Service/ Genya Savilov