Evropska unija i  SAD najoštrije su osudili izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da su jedino rešenje za Kipar dve države i njegov plan da ponovo otvori nekadašnje letovalište Varoša, čiji su stanovnici pobegli u vreme turske invazije Kipra 1974. godine.

Erdogan je tokom dvodnevne posete severnom delu Kipra rekao da "trajno i održivo rešenje može biti jedino moguće" uzimanjem u obzir da su na ostrvu "dve odvojene države i dva odvojena naroda".

"Međunarodna zajednica će pre ili kasnije prihvatiti ovu stvarnost", kazao je Erdogan uoči proslave 47. godišnjice invazije Turske koja je dovela do podele ostrva.

Turski predsednik je tokom posete međunarodno nepriznatoj Turskoj Republici Severni Kipar izjavio i da će  se "život nastaviti" u Varoši i pozvao kiparske Grke da zatraže naknadu za gubitak svoje imovine.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je u saopštenju pozvao Erdogana da prestane sa provokacijama i da se vrati "dijalogu o sveobuhvatnom rešenju za Kipar, zasnovanom na rezolucijama Saveta bezbednosti UN".

On je naglasio da je "neprihvatljiva bilo kakva jednostrana odluka o promeni statusa Varoše".

"Nisu dopušteni nikakvi potezi u vezi sa Varošom koji bi bili suprotni tim rezolucijama. EU će i dalje smatrati Vladu Turske odgovornom tuaciju u Varoši. EU će pažljivo pratiti sutrašnje zatvorene konsultacije Saveta bezbednosti UN o Kipru i zatim odlučiti o narednim koracima", saopštio je Borel.

Nekadašnje mondensko letovalište Varoša, južno predgrađe grada Famaguste, postalo je grad duhova 1974. godine kada su ga kiparski Grci napustili bežeći pred turskom vojskom.

Varoša se nalazi uz samu tampon zonu koju su UN uspostavile između grčkog i turskog dela ostrva.

Letovalište je ograđeno bodljikavom žicom i kontroliše ga turska vojska. Proteklih godina su neke plaže u Varoši otvorene, ali samo za kiparske Turke i državljane Turske.

Visoki predstavnik je u ime EU zatražio "trenutno ukidanje svih ograničenja kretanja za mirovne snage UN na području Varoše, kako bi plavi šljemovi mogli da patroliraju i obavljaju mandat koji im je poveren".

"EU ostaje u potpunosti posvećena svaobuhvatnom rešenju za kiparsko pitanje bazirano na dve zone, federaciji dve zajednice uz političku ravnopravnost, u skladu sa relevatnim rezolucijama Saveta bezbednosti i u duhu načela na kojima je osnovana EU,  isto očekuje i od Turske", naveo je Borel.

I šef američke diplomatije Entoni Blinken najoštrije je osudio Erdoganove planove o otvaranju letovališta Varoša.

"SAD smatraju da su akcije kiparskih Turaka u Varoši, uz podršku Turske, provokativne, neprihvatljive i nespojive sa opredeljenjem da se konstruktivno učestvuje u mirovnim pregovorima", navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara.

Predsednik Republike Kipar, članice EU, Nikos Anastasijades opisao je Erdoganovu izjavu kao "očekivano ponavljanje neprihvatljivih pozicija Turske". Vlasti Republike Kipar u više navrata su upozoravale da je Varoša "crvena linija".

Lider kiparskih Turaka Ersin Tatar, koji je blizak Erdoganu i skloniji rešenju o dve države nego ujedinjenju Kipra o čemu se već decenijama pregovara pod okriljem UN, izjavio je da će za početak za 3,5% područja Varoše biti ukinut status vojne zone.

Kipar je praktično još 1964. godine podeljen na dve zone kada su na ostrvo zbog međunacionalnih sukoba poslate mirovne snage UN.

Posle puča pristalica ujedinjenja Kipra s Grčkom, Turska je 1974. godine okupirala severnu trećinu ostrva naseljenu turskom manjinom i proglasila Tursku Republiku Severni Kipar, koju priznaje samo Ankara.

Savet bezbednosti UN je 1983. godine usvojio Rezoluciju kojom je secesija kiparskih Turaka označena nelegalnom.

Evropska unija, čiji je Kipar član, takođe isključuje mogućnost stvaranja dve nezavisne države na ostrvu.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: Beta/AP