Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odbio je predlog potpredsednika Evropske komisije Margaritisa Shinasa i slovenačkog premijera Janeza Janše da se na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara zavijori i zastava EU.

Kako je javila agencija STA, sportisti Slovenije, zemlje koja trenutno predsedava EU, neće 23. jula na otvaranju Olimpijskih igara nositi uz svoju i zastavu EU.

Nošenjem zastave EU uz svoju "slovenački sportisti postali bi ambasadori evropskog jedinistva i vrednosti koje podupiru našu Uniju, a koje se podudaraju sa vrednostima olimpizma", obrazložili su svoj predlog Shinas i Janša u pismu predsedniku MOK Tomasu Bahu.

MOK je saopštio da ne može da prihvati predlog.

Kako je rekao portparol MOK, "olmipijski tim može da koristi samo jednu zastavu, jedan amblem i jednu himnu koje je usvojio njihov Nacionalni olimpijski komitet i odobrio Izvršni odbor MOK", preneo je Politico.

"Iz očiglednih razloga ne možemo da dopustimo izuzetak jer bi MOK onda dobio brojne zahteve brojnih institucija koje, kao EU, dele vrednosti Olimpijskih igara", rekao je portparol.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP