Evropski komesar Janez Lenarčič odbacio je optužbe premijera Slovenije Janeza Janše da radi protiv interesa te zemlje, istakavši da Sloveniji štete oni koji podrivaju vladavinu prava i slobodu medija, a ne oni koji upozoravaju na takvo ponašanje.

"Nigde i nikada se nisam zalagao da se Sloveniji na bilo koji način uslove, ograniče ili povuku evropski fondovi. Sasvim suprotno, nadam se i želim da se tako nešto nikada ne dogodi", izjavio je Lenarčič.

Dodao je da je upravo zbog toga upozoravao na neke postupke vlade koji bi Sloveniju mogli da dovedu u nepovoljan položaj kada je u pitanju dobijanje sredstava iz fondova EU za oporavak.

Lenarčič, slovenački diplomata koji je od 2019. evropski komesar zadužen za upravljanje krizama, izjavio je da su neki visoki zvaničnici slovenačke vlade oštrim napadima i uvredama odgovorili na njegova dobronamerna upozorenja.

"Smatram da je takav način komunikacije neprihvatljiv tako da ne želim da odgovaram na te ispade", rekao je Lenarčič po dolasku na ministarski sastanak u Sloveniji 23. jula.

"Međutim, želim da naglasim da Sloveniji veću štetu nanose oni koji podrivaju vladavinu prava i slobodu medija nego oni koji upozoravaju da je takvo ponašanje problematično", rekao je Lenarčič.

Evropski komesar je prethodnih dana bio na udaru kritika zbog izjava u vezi s najnovijim Izveštajem Evropske komisije o vladavini prava.

Poruka izveštaja je, prema njegovim rečima, da postoji ozbiljna zabrinutost zbog stanja u oblasti vladavine prava u Sloveniji, posebno u pogledu nezavisnosti tužilaca i medija.

Lenarčič je rekao da je Komisija poslala jasnu poruku da finansiranje Slovenačke novinske agencije (STA) ne može biti uslovljeno podrivanjem njene nezavisnosti.

Slovenački premijer je rekao da su komentari evropskog komesara politički i optužio ga da sa još nekoliko pojedinaca u Komisiji zagovara uslovljavanje evropskih fondova za Sloveniju.

"Srećom, ostao je u manjini. To je prvi poznati primer da komesar pokušava da direktno našteti svojoj zemlji", napisao je Janša na Tviteru.

Vladavina prava je jedan od najviših prioriteta slovenačkog predsedavanja EU koje je počelo 1. jula.

Izvor: EURACTIV.com/STA.si

Foto: Evropska komisija