Kada je u decembru 2020. ruska vakcina Sputnjik V protiv korona virusa stigla u Argentinu, donela je nadu latinoameričkim zemljama nisko rangiranim na listi država koje čekaju isporuku vakcina razvijenih i odobrenih na Zapadu.

Od tada je rusku vakcinu davalo desetak zemalja u regionu, međutim, osam meseci kasnije, vlada kritična nestašica druge doze i latinoameričke vlade nemaju mnogo izbora.

Vakcinacija Sputnjikom V, koji proizvodi ruski institut Gamaleja, podrazumeva dve različite doze i nije predviđeno da se ta vakcina zameni kod druge doze nekom drugom ili meša.

"Osećam se iznevereno, to je prevara", kaže za AFP Venecuelanka stara 66 godina.

Slično je u Boliviji, gde stariji u domu zdravlja mogu da dobiju samo ceduljicu na kojoj piše da je druga doza "odložena do sledećeg obaveštenja".

Rusija je registrovala Sputnjik V u avgustu 2020. uoči velikih kliničkih ispitivanja. Od tada je vakcina proglašena bezbednom i 90% efikasnom, čime je vraćeno poverenje u rusko cepivo.

Međutim, problem je proizvodnja.

Zato su latinoameričke zemlje koje su izabrale Sputnjik odlučile da produže razmak između prve i druge doze sa minimalno 21 dan na maksimalnih 90 dana.

Ipak, ni to nije dovoljno.

"Primila sam Sputnjik 21. aprila i još čekam drugu dozu", rekla je stanovnica (72) Buenos Airesa dodajući da je njen unuk (25), koji nije iz prioritetne grupe za vakcinaciju, već dobio obe doze - ali kineskog Sinofarma.

Predsednik Argentine, koji je sa zvaničnicima sa velikim poverenjem dočekao Sputnjik, u julu je zapretio da će poništiti ugovor sa Rusijom.

Ta zemlja sa 45 miliona stanovnika potpisala je ugovor o nabavci 30 miliona doza Sputnjika V a dobila je manje od polovine, prema vladinim podacima.

Argentina istražuje mogućnost da zameni drugu dozu Sputnjika V nekom od vakcina koje je kasnije nabavila - Astrazenekom, Sinofarmom ili Modernom.

Prvi rezultati objavljeni 4. avgusta pokazali su da Astrazeneka i Moderna deluju, tako da će biti ponuđene građanima koji čekaju na drugu dozu Sputnjika.

Rezultati testova za Sinofarm kao drugu dozu nisu konačni, rekli su u ministarstvu zdravlja.

U međuvremenu je Gvatemala objavilada da je otkazala kupovinu osam miliona doza Sputnjika V.

Ruski RDIF, proizvođač Sputnjika, obećao je da će tokom meseca rešiti problem kašnjenja isporuka. Dodao je da će u septembru "udvostručiti" kapacitet, zahvaljujući partnerstvu sa najvećim svetskim proizvođačem vakcina, indijskim Institutom za serume.

RDIF je potpisao ugovore o proizvodnji sa desetak zemalja, uključujući vodećeg proizvođača Indiju, i očekuje se produkcija više stotina miliona doza godišnje.

Ta kompanija saopštila je i da će argentinska Laboratorija Ričmond isporučiti više od tri miliona lokalno proizvedenih doza druge komponente Sputnjika u avgustu, pri čemu prvih 150.000 već ove nedelje.

I Meksiko pokreće proizvodnju i u državnoj laboratoriji Birmex rekli su za AFP da se nadaju da će narednih dana dobiti dozvolu Rusije.

Meksička proizvodnja u početku će biti za lokalno tržište ali bi kasnije mogla da počne proizvodnja i za zemlje u regionu.

RDIF je saopštio da je njegova vakcina sa dve različite doze odobrena u 68 zemalja, kao i da je za nju tražena registracija u EU.

U Latinskoj Americi je Sputnjik odobren za upotrebu i u Brazilu, Čileu, Ekvadoru, Paragvaju, Nikaragvi, Hondurasu i nekim karipskim zemljama.

Izvor: EURACTIV.com with AFP

Foto: Beta