Bivši italijanski premijer Đuzepe Konte izabran je za lidera Pokreta pet zvezda, čime su okončani neizvesnost i podele koji su trajali od kako je u februaru od njega prvi put zatraženo da predvodi stranku u problemima.

Pokret pet zvezda je najveća parlamentarna grupa posle trijumfa na izborima 2018. kada je osvojila 32% glasova.

Podrška Pokretu je međutim pala na oko 16% zbog sukoba i političkih zaokreta.

Konte, koji je prema istraživanjima javnog mnjenja drugi po popularnosti političar u Italiji posle premijera Marija Dragija, stekao je široko poštovanje kada je vodio Italiju kroz najteži deo korona krize.

Za čelnika Pokreta pet zvezda izabran 6. avgusta, posle dvodnevnog onlajn glasanja.

Oko 93% članova Pokreta glasalo je da Đuzepe Konte bude predsednik Pokreta pet zvezda. On je inače bio jedini kandidat.

"Naporan rad poslednjih meseci se isplatio i sada možemo da počnemo sa solidne osnove", napisao je Konte na Fejsbuku. On je obećao da će od septembra obići Italiju kako bi se uspoznao sa pristalicama Pokreta pet zvezda i čuo ideje za svoj program.

Pokret pet zvezda je deo Dragijeve vlade nacionalnog jedinistva ali mu je često "neugodno" u vladajućoj koaliciji.

Konte, bivši profesor prava koji ranije nije pripadao nekoj stranci, pristao je da preuzme kormilo Pokreta nakon što je pre sedam meseci pala njegova koaliciona vlada a njega kao premijera zamenio Dragi.

Da preuzme vođstvo u Pokretu od Kontea je tražio bivši komičar Bepe Grilo (73) koji je 2009. osnovao Pet zvezda kao anti-establišment pokret.

Međutim, imenovanje bivšeg premijera pokazalo se kao mnogo problematičnije nego što se očekivalo jer su se Konte i Grilo sporili oko buduće Grilove uloge u partiji. Konte je, kako se navodi, bio na ivici da se povuče.

Poslednjih godina Pokret pet zvezda je postepeno napustio svoje anti-establišment korene i pomerio se ka levom centru političkog mejnstrima.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta/AP