Nemačka vladajuća Hrišćansko demokratska unija (CDU) izgubila je na popularnosti poslednih dana dok njen koalicioni partner Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) ima najbolji rezultat od 2018, pokazuje nova anketa.

Parlamentarni izbori u Nemačkoj biće održani 26. septembra.

CDU je u proteklih sedam dana izgubila tri procentna poena u odnosu na nedelju dana ranije, pa sada ima 23% podrške birača, dok je SPD napredovala za tri poena, na 19%, rezultati su istraživanja agencije Forsa za RTL.

Zeleni su ostali na 20%, a desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) na 10%, prenosi dpa.

Liberali (FDP) su napredovali za jedan procentni poen, na 12%, dok je Levica skliznula za jedan bod, na 7% podrške.

Kako se navodi, predizborne ankete su obično nesigurne, pokazuju raspoloženje javnosti u datom trenutku i ne predviđaju ishod izbora.

Osnivač i direktor Instituta za ispitivanje javnog mnjenja Forsa Manferd Gilner ocenio je da se biračko telo CDU osipa.

"Usled frustracije zbog slabih performansi kandidata za kancelara (Armina Lašeta), raniji i potencijalni birači prelaze ne samo kod Zelenih ili FDP, nego u međuvremenu i kod socijaldemokrata, ili odlaze u tabor nebirača", rekao je Gilner.

U anketi, kada je reč o pitanju koje se odnosi na kandidata za kancelara, Olaf Šolc vodi sa 26%, sledi kandidatkinja Zelenih Analena Berbok sa 16%, dok je Lašet pao na svega 12%.Prema podacima agencije Forsa, u ovom trenutku je 59% pristalica CDU i čak 64% pristalica njene sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) za to da Lašet kandidaturu prepusti predsedniku bavarske vlade i lideru CSU Markusu Zederu.

Istovremeno ekonomista JP Morgana Gref Fuzesi kaže da se Berbok i Lašet suočavaju sa "ličnim teškoćama" koje bi mogle da utiču na ishod glasanja i da bi Šolc mogao da bude kandidat za kancelara, prenosi cnbc.com.

Taj analitičar navodi da je slabljenje Zelenih znatno i da bi to moglo da "otvori vrata" ministaru finansija Šolcu da kao kancelar prevodi tzv. semafor koaliciju - SPD, Zelenih i Liberala.

Kako dalje navodi, to bi možda funkcionisalo za Zelene ali će FDP, prema njegovom mišljenju, verovatno dati prednost "Jamajka koaliciji" sa CDU-CSU i Zelenima.

"Razlog je što bi partije desnog centra (CDU/CSU i FDP) imale veću težinu u takvoj koaliciji, što bi omogućilo Liberalima da više 'guraju' svoje politike", rekao je analitičar, prenosi cnbc.com.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP