Poljska vlada odgovorila je u poslednjem trenutku na ultimatum Evropske komisije i obećala da će ukinuti kontroverzno Disciplinsko odeljenje Vrhovnog suda u nastavku reforme pravosuđa narednih meseci.

"Poljska će nastaviti reformu pravosuđa i kada je reč o odgovornosti sudija s ciljem da poveća efikasnost sistema. U tom kontekstu EK je obaveštena o planovima da se ukine Disciplinsko odeljenje Vrhovnog suda u sadašnjem obliku tokom sledeće etape reforme pravosuđa narednih meseci", saopštila je 17. avgusta vlada premijera Mateuša Moravjeckog.

EK je u večernjim satima 16. avgusta takođe obaveštena da je predsednica Vrhovnog suda već zamrzla rad Disciplinskog odeljenja tako što privremeno sve nove disciplinske žalbe na poljske sudije preuzima njena kancelarija.

Poljska je takođe zatražila da se ukine privremena mera Suda pravde Evropske unije od 14. jula da se odmah zamrzne rad Disciplinskog odeljenja Vrhovnog suda, za koju je Ustavni sud Poljske inače konstatovao da ne moraju da se poštuju privremene mere tog suda EU u oblasti pravosuđa jer ono spada u nadležnost zemalja članica.

Sud pravde u Luksemburgu presudio je da novi poljski sistem disciplinske odgovornosti sudija i Disciplinsko odeljenje u Vrhovnom sudu Poljske krše zakone EU jer ne garantuju nezavisnost sudija od političkih uticaja.

Sud pravde je upozorio da sudije za Disciplinsko odeljenje bira Nacionalni sudijski savet a njegove članove izabrao je poljski parlament uz veliki uticaj predsednika Poljske Andžeja Dude, dok su ranije o sastavu tog nadzornog tela odlučivale same sudije.

Poljska reforma pravosuđa uvela je pretnju disciplinskih kazni i za sam sadržaj presuda, što po oceni Suda EU znači da to mogu da zloupotrebe političari da kontrolišu kakve će presude poljske sudije donositi.

EK je dala zvaničnoj Varšavi rok do 16. avgusta da odgovori kakve će korake preduzeti da primeni presudu a odbijanje bi značilo visoke novčane kazne za Poljsku zbog nepoštovanja presude Suda pravde EU.

"Poljske vlasti mesec dana pravile su se kao da nešto rade po principu pet koraka napred jedan natrag. Vidljivi znak da se izvršava presuda Suda pravde EU bilo bi da se kažnjene sudije Igor Tuleja i Pavel Juščišin vrate da sude, što nije učinjeno", ocenili su za poljsku televiziju TVN24 odgovor poljske vlade sudije iz poljskog Udruženja sudija Justicija.

Silvija Gregorčik-Abram iz udruženja Slobodni sudovi upozorila je za list Gazeta viborča da je prvobitni greh cele reforme pravosuđa to što je ispolitizovan Nacionalni sudijski savet i da se ništa neće promeniti ni ako se formira novi sistem disciplinovanja sudija.

Izvor: Beta

Foto: Beta