U Nemačkoj počinje glasanje poštom na izborima koji će biti održani 26. septembra i očekuje se da broj onih koji će tako glasati ponovo poraste.

Kako piše dpa, izborni spiskovi se prema saveznom izbornom zakonodavstvu zaključuju 42-og dana pre izbora (15. avgusta), pa teoretski izdavanje dokumentacije za glasanje poštom može da počne 16. avgusta.

Na rast broja onih koji će glasati poštom upućuju pokrajinski izbori u Baden-Virtembergu, Rajnland-Falcu i Saksoniji-Anhaltu, održani u martu i junu, rekao je predsednik Savezne izborne komisije.

Mogućnost glasanja poštom u Nemačkoj postoji od 1957. Na tadašnjim saveznim izborima udeo građana koji su glasali pismom bio je 4,9%, pojasnio je šef izborne komisije.

Od izbora 1994, taj procenat stalno raste, rekao je on, dodajući da je na izborima 2017. godine bio 28,6%, prenosi dpa.

Početak glasanja poštom znači i veći pritisak na kandidata za kancelara konzervativaca Armina Lašeta (CDU) da "oživi" svoju kampanju ili rizikuje da izgubi od levo orijentisane koalicije, piše Rojters.

Iako ankete ukazuju da je bavarski političar Markus Zeder (CSU) i dalje popularniji od Lašeta, Zeder je odbacio mogućnost da ga zameni rekavši "glasački listići se štampaju, posteri se lepe, odlučeno je".

Blok Angele Merkel i dalje u padu

U međuvremenu je kancelarkin blok zabeležio pad drugu uzastopnu nedelju dok socijaldemokrate dobijaju, pokazalo je novo istraživanje javnog mnjenja čije rezultate prenosi Blumberg.

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), koja nije imala kancelara od 2005, vodi ispred Zelenih, pokazala je nova nedeljna anketa Inse, preneo je Bild am Zontag.

Podrška SPD je porasla za dva procentna poena, na 20%, a kancelarkin blok je izgubio jedan poen i ima podršku od 25%, što je najmanje od maja.

I ova anketa je pokazala da je ministar finansija Olaf Šolc, kandidt SPD za kancelara, popularniji od Lašeta.

"Mislim da možemo da dostignemo rezultat daleko iznad 20% i formiramo vladu", rekao je Šolc u intervjuu za ARD za vikend. "Želim da budem sledeći kancelar", takođe je rekao.

Anketa je obavljena između 9. i 13. avgusta a obuhvatila je 1.450 ispitanika.

Izvor: Agencije/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP