Evropska unija obustavlja isplate razvojne pomoći Avganistanu, sada kada je pod kontrolom talibana, ali razmišlja o povećanju humanitarne pomoći zemlji razorenoj sukobima.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel rekao je da se ne može isplaćivati razvojna pomoć dok se ne razjasni situacija s liderima talibana, preneo je AP.

On je, posle sastanka ministara spoljnih poslova EU 17. avgusta, rekao da talibani moraju da poštuju rezolucije Saveta bezbednosti UN i ljudska prava kako bi imali pristup sredstvima.

Borel je rekao da će se "humanitarna pomoć nastaviti, a možda i povećati", s obzirom na broj raseljenih Avganistanaca, tekuću sušu i uticaj pandemije korona virusa.

Blok od 27 država obećao je oko 1,2 milijarde evra razvojne pomoći Avganistanu za period 2021-2024.

"EU poziva na hitan prekid svakog nasilja, obnovu bezbednosti i građanskog poretka i zaštitu i poštovanje dostojanstva i imovine širom Avganistana. S tim u vezi, EU izražava duboku zabrinutost zbog izveštaja o ozbiljnim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava u oblastima širom Avganistana", izjavio je Borel u ime EU, prenela je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Sveobuhvatno i inkluzivno političko rešenje i trajno rešenje sukoba ne bi trebalo uspostaviti silom, već kroz pregovore zasnovane na demokratiji i vladavini prava, rekao je Borel.

"Saradnja sa bilo kojom budućom vladom Avganistana biće uslovljena mirnim i inkluzivnim dogovorom i poštovanjem osnovnih prava svih građana, uključujući žene, omladinu i pripadnike manjina, kao i poštovanjem međunarodnih obaveza Avganistana, borbom protiv korupcije i sprečavanjem da teritoriju koriste terorističke organizacije", rekao je on.

U cilju rešavanja pogoršane humanitarne situacije u Avganistanu, Evropska unija će nastaviti da pruža pomoć avganistanskom narodu, rekao je Borel i pozvao sve aktere da omoguće nesmetan pristup humanitarne pomoći ženama, muškarcima i deci u nevolji, uključujući veliki broj raseljenih lica.

Dalji razgovori o odnosima sa Avganistanom očekuju se na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova 2-3. septembra.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP