Od početka ove godine zabeleženo je više od sto velikih napada na humanitarne radnike, saopštila je Evropska komisija povodom Svetskog dana humanitaraca koji se obeležava 19. avgusta.

U 2020. živote je izgubilo 108 humanitarca a 125 je kidnapovano, pokazuju podaci iz Baze podataka o bezbednosti humanitarnih radnika (AWSD).

"Odajemo počast svim humanitarnim radnicima koji spasavaju živote i pomažu najugroženijima u krizama širom sveta", navodi se u zajedničkoj izjavi šefa evropske diplomatije Žozepa Borela i komesara za upravljanje krizama Janeza Lenarčiča.

Borel i Lenarčič su naveli da su "nesebična posvećenost i napori humanitarnih i medicinskih radnika" postali još značajniji od početka pandemije korona virusa koja, međutim, nije i najgora pretnja sa kojom se suočavaju.

Istučući da humanitarni radnici ne mogu da budu meta, pozvali su sve strane u svim konfliktima širom sveta da poštuju međunarodno humanitarno pravo i uzdrže se od napada na humanitarne radnike i civile, uključujuči civilnu infrastrukturu.

Navodi se da su izazovi na planu humanitarne pomoći samo uvećani sa pandemijom i klimatskim promenama a problem, pored sve većih finansijskih potreba, predstavlja i sve teža i opasnija isporuka pomoći, ukazuje se u zajedničkoj izjavi Borela i Lenarčiča.

Dalje se navodi da će Evropska komisija obezbediti humanitarno finansiranje od gotovo 11,5 milijardi evra za period 2021-2027. i da će nastaviti da pruža podršku onima kojima je najpotrebnija, sve dok im je potrebna.

Takođe će EU blisko sarađivati sa partnerima kako bi se ojačala otpornost ugroženih i odgovorilo na njihove potrebe.

UN procenjuju da će humanitarna pomoć u 2021. biti potrebna za gotovo 235 miliona ljudi, što je za 40 odsto više nego 2020. (pre pandemije) i gotovo tri puta više u odnosu na 2014.

Svetski dan humanitarnih radnika obeležava se na godišnjicu bombardovanja sedišta UN u Bagdadu 2003, kada su živote izgubila 22 humanitarca.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP