Lider kiparskih Turaka Ersin Tatar kritkovao je odluku kiparskih Grka da mu ukinu pasoš i istakao da je taj potez osmišljen da potkopa njegovu zajednicu.

Međunarodno priznata vlada Kipra, koju vode kiparski Grci, saopštila je ranije ove nedelje da će poništiti ili odbiti da produži pasoše nekih zvaničnika kiparskih Turaka u otcepljenoj administraciji Severnog Kipra.

Desetine hiljada kiparskih Turaka, uključujući Ersina Tatara, imalo je ili ima pasoše Republike Kipar iako žive na Severnom Kipru koji priznaje samo Ankara.

Kiparski Turci imaju isto pravo na kiparski pasoš kao kiparski Grci.

"Odluka kiparskih Grka da nekim kiparskim Turcima ukinu pasoše predstavlja još jedan dokaz da se 'Republika Kipar' potpuno transformisala u državu kiparskih Grka i da se ni na koji način ne poštuju prava kiparskih Turaka",  naveo je Tatar u saopštenju za Rojters.

Kipar kaže da je delovao protiv pojedinaca koji su narušili integritet i suverenitet ostrva. Posebno su istakli odluku kiparskih Turaka iz jula da otvore deo napuštenog "grada duhova", letovališta Varoša čiji su stanovnici pobegli u vreme turske invazije Kipra 1974.

Odluka Nikozije se odnosi na 14 osoba kojima su istekli pasoši, uključujući Ersina Tatara i Ersana Sanera, premijera otcepljene enklave.

Kipar je podeljen 1974. nakon turske invazije kojoj je prethodilo deset godina trvenja, kada se usred nasilja urušila administracija kiparskih Grka i Turaka tri godine posle sticanja nezavisnosti od Britanije.

Od tada Kiprom upravljaju kiparski Grci a danas su odnosi dve zajednice na jednoj od najnižih tačaka za više godina.

Inače, EU budno prati Kipar zbog diskreditovanog programa davanja državljanstva u zamenu za investicije, podseća EURACTIV.

Kipar je zaradio milijarde evra prodajući pasoše ruskim oligarsima, Kambodžancima sa dobrim vezama... od kojih mnogi nikada nisu ni posetili Kipar. Nikozija je 2020. morala da obustavi program "prodaje" pasoša.

Nezavisni panel je u junu utvrdio da je većina pasoša u tom programu izdata nezakonito.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta/AP