Gotovo polovina stanovnika Evrope je potpuno vakcinisana protiv kovida-19, ali broj vakcinisanih u bogatim zemljama daleko nadmašuje broj u siromašnim evropskim državama. Ta nejednakost, uglavnom između istoka i zapada, izaziva zabrinutost Evropske komisije i Svetske zdravstvene organizacije.

Do danas je u Evropi, uključujući Rusiju i Tursku, dato najmanje 845,5 miliona doza, prema podacima agencije Frans pres. To znači da je dato 99 doza na 100 stanovnika.

Malo više od polovine Evropljana, 53,5% je primilo bar jednu dozu, a 47% je potpuno vakcinisano.

Evropa je na drugom mestu po broju datih doza, posle SAD i Kanade, gde je dato 115 doza na 100 stanovnika. Na trećem mestu je Azija sa 77 doza na 100 stanovnika.

Svetski prosek primljenih doza je 68 na 100 stanovnika.

U Evropi međutim postoji veliki jaz između bogatijih i siromašnijih zemalja.

U 34 od 51 evropske države koje prema Svetskoj banci imaju visoke prihode date su u proseku 122 doze na 100 stanovnika. Među njima je velika većina članica EU, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Švajcarska.

Dve trećine stanovnika tih zemalja je primilo najmanje jednu dozu, a 60% obe doze.

Ostale evropske države, koje prema Svetskoj banci imaju srednje prihode, dale su duplo manje doza – 63 na 100 stanovnika.

Trećina njihovih stanovnika (34%) je primilo bar jednu dozu, a 27% je poptuno vakcinisano.

Komesarka EU za zdravlje Stela Kirijakides upozorila je 31. avgusta na "zabrinjavajući jaz" u stopi vakcinacije između zemalja članica.

EU je 31. avgusta dostigla cilj da pre kraja leta ima 70% odraslih koji su potpuno vakcinisani protiv korona virusa. U Uniji je sada potpuno vakcinisano više od 256 miliona odraslih, saopštila je Evropska komisija.

U Bugarskoj, jedinoj zemlji EU koja ima srednje prihode, sa dve doze vakcine zaštićeno je samo 17% stanovnika.

Bugarskoj ne nedostaju cepiva, nego poverenje njenih građana u vakcine.

Međutim, u evropskim zemljama izvan EU u kojima je mala stopa vakcinacije, pored skepticizma postoji i manjak vakcina.

Svetska zdravstvena organizacija je 30. avgusta ukazala na "nedostatak pristupa vakcinama u nekim zemljama i nedostatak prihvatanja vakcina u drugim".

Evropske zemlje sa najmanjom stopom vakcinacije su Jermenija (3% potpuno vakcinisanih), Ukrajina (9%), Gruzija i Bosna i Hercegovina (po 11%). Te države su među poslednjim u Evropi započele kampanju vakcinacije, u februaru i martu.

Na čelu Evrope, ali i sveta po vakcinaciji su Portugal, sa 73% potpuno vakcinisanih stanovnika, Danska (71%), Španija (69%), Francuska (65%) i Ujedinjeno Kraljevstvo (63%).

Izvor: EURACTIV.com with AFP

Foto: Beta/AP