Italijanske desničarske partije Braća Italije i Severna liga imaju najveći podršku građana, 21% i 20,6%, pokazuju najnovija istraživanja. Ukoliko bi izbori danas bili održani, parlamentarnu većinu bi dobila koalicija desnog centra, uključujući partiju Silvija Berluskonija.

Liga Matea Salvinija bila je najjača partija krajnje desnice od 2018. godine, ali je stranka Braća Italije dospela na prvo mesto kada je Salvini odlučio da podrži vladu nacionalnog jedinstva bivšeg predsenika Evropske centralne banke Marija Dragija.

Braća Italije, na čijem je čelu Đorđa Meloni, ostala je u opoziciji, zajedno sa još nekoliko manjih grupa poslanika.

Dve partije su do sada govorile da će na naredne parlamentarne izbore, planirane za 2023, izaći zajedno sa partijom Napred Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija, koju sada podržava 6,9% birača.

Ako bi Italijani danas glasali, koalicija te tri partije bi dobila većinu u parlamentu, a Meloni bi bila kandidatkinja za premijera, prema nepisanom pravilom da bi lider vladajuće koalicije bio onaj ko dobije najviše glasova.

Braću Italije osnovala je 2012. grupa poslanika i političara koji su bili članovi partije Nacionalna alijansa i njenog podmlatka, a neki od njih su čak bili i u vladi. Meloni je bila na čelu ministarstva omladine od 2008. do 2011 u Berluskonijevoj vladi.

Partija ima čvrste nacionalističke stavove, posebno prema nelegalnim migrantima, a Meloni godinama poziva na "pomorsku blokadu" u Sredozemnom moru.

Njeni statovi prema Evropskoj uniji su se vremenom promenili. Meloni je bila potpuni evropskeptik i zagovarala izlazak Italije iz evrozone 2014, ali je ublažila svoje stavove kada je postala predsednica grupe Evropski konzervativci i reformisti u Evropskom parlamentu 2020.

Sada govori da Italija ne mora da izađe iz EU i da bi Unija trebalo da postane "konfederacija" država, ali se protivi jačanju evropskih institucija.

Poslednjih godina Meloni je učvrstila veze sa liderima kaš što su mađarski premijer Viktor Orban, poljski premijer Mateuš Moravjecki i slovenački premijer Janez Janša.

Prošle sedmice bila je gost na strateškkom forumu na Bledu, koji je organizovalo slovenačko predsedavanje EU.

Meloni je među najpopularnijim liderima italijanskih partija, sa 44% podrške, pokazalo je drugo istraživanje objavljeno 4. septembra.

Iza nje su Salvini sa 31% podrške i lider Demokratske partije Enriko Leta sa 29,6%.

Veću podršku od Meloni ima jedino premijer Mario Dragi, 67%, ali on se verovatno neće kandidovati na narednim izborima.

Veoma krtički stavovi Melonijeve prema EU izgleda da nisu zaplašili italijanske građane. Braća Italije i Severna ilga su već bili u vladi, a ideja "sanitarnog kordona" protiv krajnje desnice, slična modelima usvojenim u Francuskoj i Nemačkoj, nikada nije primenjena u Italiji.

Iako su izbori za više od godinu dana, nekoliko italijanskih posmatrača smatra da je moguća pobeda desničarske koalicije kada se završi mandat Dragijeve vlade.
To znači da bi Meloni mogla da bude prva žena na čelu vlade i prvi lider otvoreno suverenističkih stavova u istoriji ujedinjene Italije.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Twitter@GiorgiaMeloni