Inicijativi Pakt slobodnih gradova, koji su potpisali gradonačelnici prestonica Višegradske četvorke, pridružilo se još 20 gradova širom sveta, ukljujučujući Podgoricu, Tiranu, Zagreb I Ljubljanu.

Suočeni s konzervativnim neliberalnim vladama, gradonačelnici Bratislave, Budimpešte, Praga i Varšave pokrenuli su pre dve godine inicijativu za promovisanje demokratije i transparentnosti nasuprot populizmu i nacionalizmu.

Njihovu inicijativu su sada podržali i gradovi izvan Evrope.

Na samitu u Budimpešti 20 gradova se pridružilo projektu: Amsterdam, Barselona, Firenca, Frankfurt, Gdanjsk, Ljubljana, London, Los Anđeles, Manhajm, Pariz, Podgorica, Rijeka, Štutgard, Tajpej, Taojuan, Tirana, Ulm, Noj-Ulm, Zagreb i Beč.

"Veoma sam zadovoljan što sve više gradova prihvata demokratske vrednosti i postaje pravi epicentar promene. Verujem da otvoreniji i profesionalno vođeni gradovi mogu da donesu mnogo pozitivnih rezultata za sve nas", napisao je gradonačelnik Bratislave Matuš Valo na Fejsbuku.

"Ako ljudi mogu da veruju opštinama ili lokalnom nivou vlasti, ako vide kredibilne i transparentne javne institucije i politike u svojim gradovima, ako mogu da identifikuju demokratske lidere u mestima u kojima žive, onda je to najbolja stvar koju možemo učiniti za budućnost", dodao je.

Pakt slobodnih gradova su u decembru 2019. godine potpisali gradonačelnici Praga Zdenek Hrib, Varšave Rafal Tžaskovski, Budimpešte Gergelji Karačonji i Bratislave Matuš Valo.

Oni su se tada obavezali na saradnju u različitim oblastima, od zaštite životne sredine do urbanog planiranja i javnog prevoza. Takođe su se založili za više direktnog finansiranja od Evropske unije i ukazali na jačanje populizma i ekstremizma u svojim zemljama.

Njihova inicijativa je privukla pažnju svetske štampe, a britanski list Gardijan je četiri gradonačelnika nazvao “ostrvom u neliberalnoj oluji”.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP