Diplomatski spor zbog raskida ugovora o kupovini francuskih podmornica neće poremetiti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini Australije i Evropske unije, izjavili su 20. septembra francuski i australijski zvaničnici. Odluka Kanbere da umesto francuskih nabavi podmornice s američkom i britanskom nuklearnom tehnologijom izazvala je bes i ogorčenje Pariza, koji je povukao ambasadore u Vašingtonu i Kanberi i otkazao odbrambeni samit u Londonu.

Francuski ambasador u Australiji Žan Pjer Tibo demantovao je medijske napise da Francuska lobira kod Evropske unije da ne potpiše trgovinski sporazum sa Australijom o kojem se pregovara od 2018. godine.

"U ovoj fazi pregovori se nastavljaju i postoji veliki interes...da Australija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa EU", rekao je Tibo.

Australijski ministar trgovine Dan Tehan rekao je da će za nekoliko nedelja otputovati u Pariz na razgovor sa francuskim kolegom Frankom Risterom.

Tehan je kazao da je njegova poseta Briselu u aprilu pokazala da postoji "snažno razumevanje da je sporazum o slobodnoj trgovini sa EU u zajedničkom interesu i Australije i Evrope".

"Ne vidim razlog zašto se ti pregovori ne bi nastavili", rekao je Tehan.

SAD, Velika Britanija i Australija su prošle sedmice sklopile strateško partnerstvo u indo-pacifičkoj zoni koje uključuje isporuku najmanje osam podmornica na nuklearni pogon Australiji.

Kanbera je potom raskinula ugovor iz 2016. vredan 90 milijardi australijskih dolara (56 milijardi evra) za kupovinu 12 konvencionalnih podmornica na dizel i električni pogon, od kompanije Naval Group, u većinski državnom vlasništvu Francuske.

Novi pakt nazvan Aukus vidi se kao nastojanje zemalja da se udruže naspram jačanja Kine u tom regionu.

Samo nekoliko sati posle objavljivanja sporazuma, EU je predstavila strategiju za jačanje ekonomskih, političkih i odbrambenih veza u Indo-pacifičkom regionu.

Strategija, koja dolazi usred rastućih tenzija između SAD i Kine, predviđa i poboljšanje pomorske bezbednosti, kao i pojačane saobraćajne i energetske veze.

Francuska pozvala EU na jedinstvo

Francuska je u odgovoru na pakt Aukus povukla svoje ambasadore u SAD i Australiji i otkazala sastanak ministarke odbrane Florans Parli sa britanskim kolegom Benom Volasom, koji je trebalo da bude održan ove nedelje u Londonu.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian je kazao da je narušeno poverenje između Francuske, Australije i SAD i pozvao na veće jedinstvo unutar EU.

"Ako Evropljani ne smatraju da se, da bi ostali u istoriji, moraju ujediniti i braniti svoje interese zajedno, onda će njihove sudbina biti poptuno drugačija", rekao je Le Drian.

On je za televiziju Frans dva rekao da se radi o "ozbiljnoj krizi", osudio je "laž i dvoličnost" saveznika Francuske i dodao da je to prvi put da je Pariz opozvao svog ambasadora u SAD.

Le Drian je kazao i da nije bilo potrebno pozvati na konsultacije ambasadora u Londonu. "Poznajemo njihov (britanski) stalni oportunizam", rekao je ironično francuski ministar.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je su odnosi Britanije i Francuske veoma čvrsti, prijateljski i neuništivi, uprkos ljutnji Pariza zbog novog sporazuma SAD, Velike Britanije i Australije.

Nova britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je da odbrambeni sporazum sa Vašingotnom i Kanberom pokazuje spremnost Velike Britanije da pokaže "čvrstoću u odbrani svojih interesa" i angažovanje Velike Britanije za bezbednost i stabilnost indo-pacifičkog regiona.

Francuski predsednik Emanuel Makron će narednih dana imati telefonski razgovor sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Američki predsednik je posle objavljivanja trilateralnog sporazuma rekao da SAD žele da rade blisko sa Francuskom u toj strateškoj zoni i da je Pariz ključni partner SAD.

Australija štiti svoje interese

Premijer Australije Skot Morison rekao je da razume razočaranje Francuske zbog otkazivanja sporazuma s Parizom u korist sporazuma sa SAD ali je istakao da Australija mora da zaštiti svoje interese.

Morison je rekao da je francuska vlada bila upoznata sa tim da Kanbera ima "duboke i ozbiljne rezerve" u vezi s francuskim podmornicama i pre nego što je raskinut ugovor o njihovoj nabavci.

"Mislim da su imali razloga da znaju da smo imali duboke i ozbiljne rezerve kao što je da kapacitet podmornica klase Atak ne odgovara našim strateškim interesima i mi smo jasno rekli da ćemo doneti odluku zasnovanu na našim nacionalnim strateškim interesima", rekao je Morison.

Australijski ministar odbrane Piter Daton rekao je da je njegova vlada bila "iskrena, otvorena i poštena" sa Francuskom oko briga vezanih za ugovor koji je prekoračio budžet i kasnio više godina.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP