Nakon tragične smrti najmanje troje migranata od hipotermije i iscrpljenosti pošto su nelegalno prešli istočnu granicu Poljske, premijer Mateuš Moravjecki optužio je Belorusiju i njenog predsednika Aleksandra Lukašenka da organizuje juriš migranata na Evropsku uniju s ciljem da je destabilizuje.

"To je akcija kojom upravlja Moskva. Vidi se velika odlučnost. Uznemirujuće je da je Belorusija, specijalno u nameri da se taj pritisak na granice nastavi, uvela režim bez viza sa nekoliko zemalja sa velikim potencijalom nelegalne migracije. U ovoj fazi mogu da konstatujem da je to organizovani juriš na naše granice. Mi sigurno nećemo popustiti", kazao je poljski premijer 20. septembra na konferenciji za novinare u Varšavi.

Poljske vlasti saopštile su dan ranije da su na različitim lokacijama u blizini poljske granice sa Belorusijom pronađena tela troje migranata, a da je još devet ljudi smešteno u bolnicu.

Ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Kaminjski precizirao je na konferenciji za novinare sa premijerom da je Belorusija omogućila režim bez viza za državljane Pakistana, Jordana i Egipta tako da kriza na istočnim granicama EU može da traje mesecima.

Premijer Moravjecki rekao je da poljske vlasti imaju snimke sa kamera iz dronova koje, kako je kazao, potvrđuju da izbeglice i migrante iz Minska kuda stižu avionima, do pograničnih postaja prevoze beloruske granične straže i tamo dobijaju instrukcije kako da pređu nelegalno zelenu granicu u Poljsku.

"U septembru je bilo preko 4.000 pokušaja nelegalnog prelaska granice. To je masovna operacija, dobro režirana u Minsku i Moskvi". rekao je poljski premijer.

Moravjecki je naglasio da poljske vlasti nastoje da pomognu svim osobama koje pređu poljsku granicu i da spasu živote gde god je moguće a da je proteklog vikenda poljska Granična straža spasila živote osmoro izbeglica koji su u pokušaju da pređu granicu upali u močvare.

Poljske vlasti uvele su početkom septembra na mesec dana vanredno stanje u pojasu širine tri kilometra na granici sa Belorusijom.

Kako bi sprečile ilegalne migracije, i Poljska i Litvanija, pored toga što su na granici uvele privremeno vanredno stanje, grade na granici ograde sa bodljikavom žicom i povećale su broj pograničnih patrola.

Međutim, za razliku od baltičkih zemalja koje uprkos vanrednom stanju daju medijima propusnice da izveštavaju sa granice, u Poljskoj su novinari, čak i provladinih medija, nepoželjni na granici, tako da većina informacija stiže sa beloruske strane ili od poljskih vlasti i u javnosti se množe lažne vesti i dezinformacije jer se ne zna šta se na granici dešava.

"Ne znam zašto smatrate da u tako teškom trenutku kada mogu da se dešavaju izgredi novinari treba da budu na granici. Mi branimo granicu, tamo su naoružani stražari", kazao je ministar Kaminjski.

Ministar unutrašnjih poslova kazao je da će na granice stići još 500 vojnika na pomognu Graničnoj straži.

Premijer Moravjecki rekao je da će za nedelju dana u dogovoru sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom doneti odluku da li će biti produženo dalje vanredno stanje na granici sa Belorusijom.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP