Sejm poljskog parlamenta udovoljio je zahtevu vlade i predsednika Poljske Andžeja Dude i produžio zbog pojačanog talasa izbeglica vanredno stanje u pojasu širine 3km na granici sa Belorusijom, kuda ne mogu ni humanitarne organizacije, lekari ni novinari. Takođe je odbijen predlog Evropske komisije da na tu granicu u pomoć dođu stražari Fronteksa.

Evropska komesarka Ilva Johanson koja je 30. septembra uveče u Varšavi razgovarala sa poljskim ministrom unutrašnjih poslova i administracije Marijušom Kaminjskim, rekla je da je pokrenula pitanje potrebe veće transparentnosti i garancija, i da su svi propisi u skladu sa legislativom EU.

"Slažem se da je to agresivno ponašanje Lukašenka i da imamo posla sa očajnim režimom i da je važno da Evropska unija bude ujedinjena i oštro odgovori Lukašenku. Međutim izrazila sam bojazni da moramo da pokažemo da se ponašamo drugačije od njega, da imamo drugačije vrednosti i propise", kazala je Johanson.

Evrokomesarka je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 rekla da EU ima informacije da se na poljsko-belourskoj granici ne odvija sve u skladu sa zakonima.

"Znam da Poljska ima svoje snage, graničnu stražu ali zbog transparentnosti bilo bi potrebno prisustvo Fronteksa. Molila sam ministra da razmotri da sve bude transparentnije i da pusti na granicu medije", kazala je Ilva Johanson.

Ministar Kaminjski kazao je nakon sastanka da je to veštački problem jer po njegovim rečima Fronteks ima sedište u Poljskoj i poljske vlasti su s tom agencijom EU u stalnom kontaktu oko situacije na granici, premda na granici sa Belorusijom Fronteksovih stražara nema.

"Poljska ima svoju stražu i policiju. Sarađuje sa Fronteksom u Litvaniji a na Balkanu mu obezbeđuje opremu. Teza o nepostojanju saradnje je nekakav veštački problem", kazao je Kaminjski.

U burnoj debati pred glasanje od produženju vanrednog stanja koje je 2. septembra uvedeno na 30 dana na granici sa Belorusijom, za daljih 60 dana, poslanici opozicije žestoko su kritikovali vlasti konzervativne stranke Pravo i pravda što tera preko močvara u Belorusiju i izbegličke porodice sa malom decom i ne omogućava uhvaćenima pri nelegalnom prelasku granice medicinsku pomoć.

"Sjajno uspevate da hvatate žene i decu ali muškarce niste u stanju da uhvatite i oni su već iza naše granice"," kazao je poslanik opozicione Građanske koalicije Bartolomjej Šjenkijevič upozoroviši na najnovije podatke iz Nemačke o sve većem broju migranata sa Bliskog istoka i Avganistana koji su zadržani na nemačkoj granici sa Poljskom.

Šjenkijevič je optužio vladu da ne ume da čuva granicu i zbog toga je iz pojasa na kome je na snazi vanredno stanje izbacila sve potencijalne neugodne svedoke ponašanja graničara.

"Za svaki slučaj isključili ste bilo kakvu medijski kontrolu. Isto tako tvrdoglavo odbijate da Fronteks dođe na poljsko-belorusku granicu", kazao je Šjenkijevič.

Poslanici opozicije su debatu svaki čas prekidali skandiranjem "gde su deca" a neki su držali slike iračkih devojčica iz grupe od 20 izbeglica, uglavnom žena i male dece, zadržane u ponedeljak blizu mesta Mihalov, koje je granična straža prvo prevezla u svoju postaju a zatim ih jednostavno odvezla u šumu na granicu sa Belorusijom s porukom da se vrate odakle su došli.

"Da li želite da otkažete i konvencije o pravima deteta? Da li ćete dalje da gurate decu u sigurnu smrt u močvarama", kazala je u raspravi Anita Kuharska-Djeđić iz koalicije Levica.

Zabrana pristupa humanitarnih organizacija, pravnika i lekara u zonu gde je na snazi vanredno stanje, kao i praksa tzv. izgurivanja izbeglica i kada pređu u Poljsku, koja je po izmenjenim uredbama sada u skladu sa poljskim propisima izazvala je zabrinutost i Poljske katoličke crkve.

"Izbeglice se brutalno zloupotrebljavaju u političkom ratu. Duboko sam potresen smrću nekoliko njih. Nažalost nisu ni od koga dočekali pomoć. Njihova smrt treba da bude znak uzbune za našu savest, da nas natera da razmišljamo o Jevanđelju i da pokrene konkretnu akciju da se to spreči", podržao je poglavar Poljske katoličke crkve Vojćeh Polak inicijativu "Lekari na granici" koja je tražila da lekarima dobrovoljcima bude omogućeno da pomažu izbeglicama u zabranjenoj zoni.

Poljski MUP tu molbu 21 lekara da im omoguće ulazak u zonu vanrednog stanja i pruže medicinsku pomoć kome bude potrebna odbio je s obrazloženjem da graničari već pružaju medicinsku pomoć svima koji su prešli granicu a potrebna im je.

"Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj bi bolesni bili lišeni nužne medicinske pomoći. Ponavljam apel koji su biskupi uputili predstavnicima države i lokalnih samouprava da zajedno izradimo mehanizme pomoći izbeglicama kojima bi pomogla svojim angažmanom i Poljska katolička crkva", poručio je Polak.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP