Građani Evropske unije od 1. oktobra više ne mogu da ulaze u Veliku Britaniju samo sa ličnom kartom, već  im je za to potreban pasoš.

Britanske vlasti saopštile su da je takva odluka doneta zato što su lične karte nedovoljno siguran dokument, a u okviru politike ponovog preuzimanja pune kontrole nad sopstvenim granicama.

Odluka se odnosi na građane Evropske unije, Švajcarske i tri zemlje Evropskog ekonomskog prostora (EEA) - Norvešku, Island i Lihtenštajn.

"Od danas (petka, 1. oktobra) većini građana EU, EEA i Švajcarske će biti potreban važeći pasoš za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo, pošto vlada prestaje da prihvata nacionalne lične karte kao putnu ispravi. Te Lične karte spadaju među najviše zloupotrebljene dokumente sa kojima se sreću službenici granične policije, i prošle godine su gotovo polovinu  svih lažnih isprava činile lične karte EU, EEA i Švajcarske", saopštilo je britansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je navelo da će ta mera osnažiti britanske granice i sprečiti organizovane kriminalne bande i ilegalne migrante da uđu u Veliku Britaniju.

Lične karte ne poseduju biometrijske podatke što olakšava njihovo falsifikovanje, navodi se u saopštenju, i dodaje da će, iako je širom EU u toku proces uvođenja novih bezbednosnih standarda, u narednih pet do deset godina i dalje važiti stari dokumenti koje ne ispunjavaju te zahteve.

Potez britanskih vlasti bio je najavljen još u oktobru 2020. godine, i on praktično znači da će sada i stanovnici EU prilikom ulaska u Britaniju "morati da prolaze istu proceduru kao i putnici iz ostalih delova sveta".

U saopštenju se dodaje i da britanske vlasti tim promenama ispunjavaju i svoje "obećanje da će ponovo preuzeti kontrolu nad granicama".

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da Britanija novim merama "jača granice" i "ispunjava nacionalni prioritet preuzimanja kontrole nad svojim imigracionim sistemom".

"Činimo to u okviru novog plana za imigraciju, koji će biti strog prema onima koji žele da zloupotrebe sistem, i pravedan prema onima koji se pridržavaju pravila", rekla je Patel.

Jedini izuzetak napravljen je za državljane Irske, kao i za građane EU, Švajcarske i EEA koji imaju boravak u Velikoj Britaniji i koji će moći da nastave da koriste lične karte najmanje do kraja 2025.

Britanci su se na referendumu 2016. godine izjasnili za Bregzit, Velika Britanija je 31. januara 2020. izašla iz članstva u EU, a u ponoć 31. decembra zvanično je napustila i jedinstveno tržište i carinsku uniju EU.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay