Bivši gradonačelnik južnog italijanskog grada Rjače Domeniko Mimo Lukano, koji je postao simbol multikulturalne integracije, osuđen je na 13 godina i dva meseca zatvora zbog "nepravilnosti" u postupanju sa tražiocima azila i pomaganja nelegalne imigracije. Humanitarne organizacije osudile su presudu i kaznu koja je gotovo dva puta veća od one koju je tražilo tužilaštvo.

Kalabrijski sud je Lukana osudio i za prevaru, proneveru, kriminalno udruživanje i zloupotrebu položaja.

Lukano je stavljen u kućni pritvor 2018, nekoliko dana pošto je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini najavio oštre mere protiv imigracije.

Pre toga je 14 godina, od 2004, bio gradonačelnik malog mesta Rjače, sa oko 1.700 stanovnika, u pokrajini Kalabrija.

Za vreme njegovog upravljanja, Rjače, nazvan "grad dobrodošlice", uspešno se borio protiv depopulacije, primivši više od 500 migranata i sprečivši zatvaranje lokane škole. Zahvaljujući tome našao se na listi najvećih svetskih lidera američkog magazina Forčun 2016. godine.

Međutim, istraga protiv njega je pokazala da su te metode integracije krile njegove namere da počini "neodređen broj zločina" i da sačuva vlast.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Lukano zaobišao nacionalne zakone o imigraciji i da je, na primer, organizovao ugovorene brakove između lokalnih građana i strankinja, omogućavajući im da ostanu u Italiji.

Prema tvrdnjama tužilaštva, Lukano je zloupotrebio vladina sredstva namenjena za pomoć migrantima.

Lukano je, tvrde njegovi advokati, "delovao kao verni predstavnik države i tumač Ustava kada je država bila odsutna i nije mogla da pruži pomoć i sklonište stotinama izbeglicama koje su dolazile na kalabrijske obale tokom vanredne situacije u Sredozemlju".

"Ako je kao gradonačelnik prekoračio svoja ovlašćenja, to sigurno nije bilo zbog vlasti, nego zato što je verovao u to, i to je bilo ispravno jer naš Ustav to zahteva", rekli su advokati, najavljujući žalbu i na presudu i na kaznu, koja je duža od sedam godina koliko su tražili tužioci.

Presuda je iznenadila mnoge koji su pratili suđenje, uključujući partije levog centra i mnoga udruženja koja rade sa migrantima u Italiji.

"Bivši gradonačelnik Rjača dao je život i budućnost svom gradu dobrodošlicom i solidarnošću. Mi smo na strani Mima Lukana i svakoga ko se solidariše svakoga dana", navela je organizacija Si voč Itali (Sea Watch Italy).

Humanitarna grupa Mediteranea sejving hjumans (Mediterranea Saving Humans) osudila je presudu kao "sramnu" i "najveći represivni napad na kulturu i praksu solidarnosti" u Italiji.

Izvor: EURACTIV.com, AP

Foto: Beta/AP