Lideri više država, među kojima su češki premijer Andrej Babiš, azerbejdžanski predsednik i kralj Jordana, pokušali su da sakriju svoja bogatstva ili poslove, pokazuju procurela dokumenta ofšor kompanija, nazvana "Pandora papiri".

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je 3. oktobra uveče nalaze istrage u kojoj je učestvovalo oko 600 novinara koji su u dokumentima pronašli imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera zemalja, kao i više stotina zvaničnika, poput sudija, ministara, gradonačelnika.

Novinari su proučavali oko 11,9 miliona dokumenata iz 14 kompanija za finansijske usluge, u kojima se nalaze i imena više od 100 milijardera, ali i slavnih ličnosti.

Procurela dokumenta pokazuju da je češki premijer Andrej Babiš uložio 22 miliona dolara u kompanije koje je koristio za kupovinu dve vile na jugu Francuske. Babiš je isto veče odbacio navode iz procerelih dokumenata i nazvao ih zaverom "češke mafije" sa ciljem da se spreči njegova pobeda na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra.   

Predsednika Rusije Vladimira Putina dokumenta dovode u vezu sa tajnom imovinom u Monaku, navodi Bi-Bi-Si.

Dokumenti pokazuju i da je vladajuća azerbejdžanska porodica Alijev preko ofšor kompanija poslednjih godina u Velikoj Britaniji trgovala nekretninama, čija je vrednost oko 540 miliona dolara. Jedna od tih nekretnina prodata je britanskoj kraljevskoj porodici za oko 90 miliona dolara.

Između ostalog, dokumenti otkrivaju da je kralj Jordana Abdulah Drugi stvorio najmanje 30 ofšor kompanija, u takozvanim poreskim rajevima, preko kojih je kupio 14 luksuznih nekretnina u SAD i Velikoj Britaniji, za više od 106 miliona dolara.

Predsednik Kenije Uhuru Kenijata i šest članova njegove porodice tajno su posedovali mrežu ofšor kompanija, povezanih sa 11 firmi. Imovina jedne od njih procenjena je na 30 miliona dolara.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prebacio je sredstva u tajnu ofšor kompaniju neposredno pre nego što je pobedio na predsedničkim izborima 2019. godine, pokazuju dokumenta.

Dokumenta pokazuju i kako su bivši britanski premijer Toni Bler i njegova supruga uštedeli 312.000 funti od poreza na prenos apsolutnih prava kada su kupili prostor za kancelariju u Londonu. Oni su tada kupili ofšor kompaniju koja je bila vlasnik viktorijanske zgrade u Londonu, navodi Bi-Bi-Si.

U dokumentima se pominje i ime bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana, navodi Frans pres.

ICIJ je u vezu sa ofšor kompanijama doveo 336 funkcionera ili političara, koji su stvorili gotovo 1.000 takvih firmi, od kojih je više od dve trećine na Devičanskim Ostrvima.

Među evropskim političarima koji se spominju u dokumentima su i ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsednik Crne Gore Milo Đukanović. U papirima se sa ofšor kompanija u vezu dovode i bivši malteški ministar i evropski komesar Džon Dali i bivši gruzijski premijer Bidzina Ivanišvili, preneo je briselski portal EURACTIV.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je da dokumenta do kojih su njeni novinari došli u okviru međunarodnog projekta "Pandorini papiri" dokazuju da je ministar Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju, koje je kupio kao preko dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

Informacije konzorcijuma novinara odbacio je i crnogorski predsednik Đukanović.

Podgorička NVO MANS saopštila je je u okviru globalnog istraživačkog projekta "Pandora papiri" pronašla overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i kompanija na ofšor destinacijama koje su formirali Milo Djukanović i njegov sin Blažo.

Iz Đukanovićevog kabineta je saopšteno da je on 2012. godine, kada nije obavljao državne poslove, osnovao sa sinom Viktoria trast, ali da taj trast u to vreme nije imao nikakvih poslovnih transakcija niti bankarski račun, a da je iste godine kada je postao premijer celokupno vlasništvo nad trastom preneo na sina.

Među javnim ličnostima koje se nalaze u dokumentima su i kolumbijska pevačica Šakira i nemačka manekenka Klaudija Šifer.

"Pandora papiri" su najnovije u nizu velikih curenja podataka koja otkrivaju tajne radnje poznatih ličnosti, nakon "Panama papira" iz 2016. i "Rajskih papira" iz 2017. godine.

U poređenju sa ranije otkrivenim dokumentima, "Pandora papiri" su najobimniji, a novinari su na tom projektu radili 18 meseci.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay