Više od polovine odraslih Britanaca smatra da je izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije bio neuspeh, pokazuje anketa londonske agencije Savanta ComRes.

U anketi objavljenoj 5. oktobra, nešto više od polovine, odnosno 52% ispitanih je reklo da Bregzit nije ništa doneo, a 36% je ocenilo da izlazak Britanije iz EU predstavlja uspeh.

Da je Bregzit bio neuspeh, reklo je i 32% građana koji su se izjasnili kao pristalice vladajuće konzervativne partije, koja je bila glavni motor napuštanja EU, kao i 26% onih koji su na referendumu u junu 2016. glasali za Bregzit.

Na tom referendumu, Britanci su se tesnom većinom od 52% prema 48% glasova izjasnili za napuštanje EU. Od tada, britanska javnost je gotovo napola podeljena oko potrebe održavanja novog referenduma o članstvu.  

Istraživanje, u kojem je učestvovalo 2.000 građana, pokazalo je ipak da i dobar deo zagovornika Bregzita i pristalica konzervativaca nije oduševljen životom izvan EU.

Jedan od pet birača (19%) Konzervativne partije premijera Borisa Džonsona, ocenio je da bi politika ponovnog pridruživanja EU povećala šanse te stranke na sledećim izborima.

Među njima, najveći je postotak mlađih ljudi, uzrasta do 35 godina, među kojima 44% misli da bi takva politika popravila izglede stranke.

Za razliku od konzervativaca, većina birača laburističke stranke (71%) i Liberalnih demokrata (70%) ocenila je da je Bregzit bio neuspešan. Da je bio uspešan smatra 23% pristalica laburista i 21% pristalica liberala.

Anketa je pokazala i da su žene znatno kritičnije prema Bregzitu od muškaraca. Da je on bio neuspešan reklo je 55% anketiranih žena, za razliku od 49% muškaraca.

Anketa je sprovedena uoči partijskog kongresa Džonsonovih konzervativaca.

Ministar za Bregzit Dejvid Frost je obraćajući se učesnicima tog kongresa rekao da je "dug, ružan san članstva u EU gotov" i da je počela "britanska renesansa".

Takva i slične poruke i dalje pozitivno odzvanjaju među većinom birača konzervativaca i među zagovornicima Bregzita.

Pored toga, odnose Velike Britanije i EU i dalje ozbiljno opterećuju razmimoilaženja oko primene trgovinskog sporazuma i posebno mehanizma koji se odnosi na Severnu Irsku, a o kojem London želi ponovo da pregovara.

Iako većina birača laburista i liberala smatra da je Bregzit bio greška, u ovom trenutku njedna od većih britanskih partija ne podžava ideju ponovnog pridruživanja EU, a opoziciona Laburistička stranka isključila je i mogućnost pristupanja jedinstvenom evropskom tržištu.

Izvor: EURACTIV.com, Savanta ComRes

Foto: Pixabay