Odluka suda u Varšavi da Poljska ne mora da poštuje zakone EU ako nisu u skladu sa njenim ustavom, izazvala je oštar odgovor Evropske komisije, a pojedini zapadni političari su ocenili da vladajuća poljska konzervativna stranka Pravo i Pravda gura zemlju iz Unije.

Ustavni sud Poljske presudio je 7. oktobra, odgovarajući na pitanje poljskog premijera Mateuša Moravjeckog iz proleća, da neki članovi osnovnog Sporazuma Evropske unije nisu u skladu sa poljskim Ustavom, te da Poljska ne mora stoga da ih poštuje kao ni neke presude Suda pravde EU.

"Ustavni sud je utvrdio da legitimitet organa EU da postavljaju norme koje obavezuju u Poljskoj postoji samo u onom obimu koliko je to poljski suveren, znači narod, dao saglasnost. Poljsko pravosuđe spada u poljski ustavni identitet. U vezi s tim nikada nije predato EU i ostaje u isključivoj nadležnosti poljskog zakonodavca", piše u obrazloženju presude.

Ustavni sud je naveo da članstvo u EU i to što je Varšava prilikom ulaska potpisala osnovni sporazum o funkcionisanju EU ne znači da je time predala sudovima Unije svoj pravni suverenitet, te da nije u svim slučajevima pravo EU nadređeno poljskom.

Ovakvim odgovorom na upit premijera Moravjeckog zbog dugogodišnjeg spora vlade konzervativne stranke Pravo i Pravda sa EU oko reforme poljskog pravosuđa Ustavni sud je dao mogućnost poljskoj vladi da ignoriše presude Suda pravde Evropske unije i na taj način zaštiti svoju kontroverznu reformu pravosuđa koja je ispolitizovala izbor i ugrozila nezavisnost poljskih sudija.

"EU je ušla u novu etapu. Ako ta nova etapa dovodi do gubitka suvereniteta Poljske onda nije u skladu sa poljskim Ustavom. Nijedan organ Poljske ne sme da dozvoli takvo stanje", kazao je, predstavljajući presudu kodoneta nakon četiri odlaganja, sudija Bartolomej Sohanjski.

Ustavni sud Poljske naglasio je da je Sporazum EU kao i svaki ratifikovani međunarodni sporazum postao deo poljskog pravnog sistema ali da se u hijerarhiji nalazi ispod Ustava Poljske i mora da bude u skladu s njim.

Evropska komisija je saopštila da odluka poljskog suda izaziva "ozbiljnu zabrinutost" i ponovo naglasila primat zakona EU nad zakonima zemalja članica.

"Zakon EU ima primat nacionalnim zakonima, uključujući i ustavne odredbe. Sve odluke Suda pravde EU su obavezujuće za vlasti svih zemalja članica, uključujući i nacionalne sudove", navela je Komisija.

Komisija je istakla da će detaljno analizirati odluku poljskog ustavnog suda i odlučiti o budućim koracima. "Komisija se neće ustručavati da iskoristi ovlašćenja koja su joj poverena osnivačkim sporazumima kako bi zaštitila jednoobraznu primenu i integritet zakona EU", piše u saopštenju.

Navodeći da je EU zajednica zasnovana na vrednostima i zakonima koji moraju biti poštovani u svim članicama, Komisija je dodala da prava koja Evropljani imaju prema osnivačkim sporazumima moraju biti zaštićena, ma gde oni u EU živeli.

I predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izrazila duboku zabrinutost i naglasila da je vrhovni prioritet Komisije da se osigura zaštita prava poljskih građana i da oni uživaju sve povlastice koje im pruža članstvo u EU.

"Uz to, građani EU i kompanije koje posluju u Poljskoj moraju da imaju izvesnu zakonsku sigurnost da se u Poljskoj u potpunosti primenjuju pravila EU, uključujući i presude Suda pravde", rekla je Fon der Lajen.

Ustavni sud Poljske je u presudi, koju je doneo u punom sastavu i sa samo dva glasa protiv, kao neustavan označio upravo član sporazuma EU koji garantuje svakom građaninu EU pravo na pravedno, nepristrasno suđenje.

Zbog toga Poljskoj preti opasnost da i EU prestane da poštuje odluke njenih sudova, ili da evropski sudovi prestanu da prihvataju njene naloge za izručenje, uz obrazloženje da bi optuženim kriminalcima u Poljskoj bilo ugroženo pravo na pravedan proces.

Ozbiljan je i rizik da Poljska zbog manjkavosti pravne države ne dobije odobrenje od Evropske komisije za Nacionalni plan obnove posle pandemije kovid-19 i ostane bez tog preko potrebnog novca koji su već dobile neke druge članice.

Ustavni sud Poljske prvi je prošao kroz reformu kada su konzervativci Jaroslava Kačinjskog došli na vlast u jesen 2015. godine i u njemu su uglavnom sada probrane podobne sudije.

Francuski državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon ocenio je da odluka poljskog suda predstavlja "de fakto rizik izlaska iz EU" i da je to "napad na EU".

"To je vrlo ozbiljno. To nije tehničko ili pravno pitanje. To je suštinski političko pitanje koje se dodaje na dugi spisak provokacija prema EU", ocenio je Bon za televiziju RMC/BFTV.

Evropska narodna partija (EPP), najveća politička grupa u Evropskom parlamentu upozorila je da vladajuća stranka Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog gura zemlju u pravcu poljske varijante bregzita, preneo je briselski portal EURACTIV.

Članica EPP, koja okuplja stranke desnog centra, je poljska opoziciona Građanska platforma koju predvodi bivši premijer i bivši predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Istovremeno, desničarska partija Pravo i pravda je po broju poslanika dominantna u grupi Evropskih konzervativaca i reformista (ECR). U toj grupi koja okuplja evroskeptične partije još su, između ostalih, i Braća Italije, španski Voks, Bugarski nacionalni pokret, Švedske demokrate, Partija Finaca, Nova flamanska alijansa i druge krajnje desne, nacionalističke i suverenističke partije.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: Beta/AP