Konstitutivnom sednicom Bundestaga 26. oktobra započeo je mandat 20. saziva nemačkog parlamenta. Novoizabrani Bundestag ima rekordnih 736 poslanika i više žena, mladih i poslanika rođenih u inostranstvu u odnosu na prethodni saziv. U poslaničke klupe će prvi put sesti 282 izabrana predstavnika.

Na prvoj sednici za predsednicu donjeg doma izabrana je Berbel Bas iz Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) koja je na izborima 26. septembra dobila najviše glasova.

Dok će prvu ženu na čelu nemačke vlade zameniti najverovatnije muškarac, Berbel Bas je tek treća žena na čelu Bundestaga.

I među poslanicima će biti više žena, koje će činiti trećinu novog saziva donjeg doma parlamenta.

Nasuprot desničarskoj Alternativi za Nemačku (AfD), koja će imati samo 13% žena u svojim redovima, Zeleni će imati 59% žena, uključujući dve transrodne osobe.

Iz redova Zelenih dolazi i najmlađa poslanica u novom sazivu - 23-godišnja Emilia Fester, dok je najstariji predstavnik naroda kopredsednik AfD, 80-godišnji Aleksander Gauland, prenosi agencija dpa.

Prosečna starost poslanika je 47,3, manja nego prethodnom sazivu kada je bila 49,4, a četvrtina poslanika (26,2%) ima manje od 40 godina, znatno više od 17,9% koliko ih je bilo ranije.

U parlamentu će sedeti 50 poslanika mlađih od 30 godina, dok ih je posle izbora 2017. bilo samo 12.

U parlament će ući i prva Afroamerikanka, Avet Tesfajesus, takođe iz partije Zeleni, piše portal thelocal.de. Rođena u Eritreji, došla je u Nemačku sa 10 godina, postala advokat i posvetila karijeru odbrani prava imigranata i tražilaca azila.

Povećan je i broj poslanika koji nisu rođeni u Nemačkoj, ili čiji je bar jedan roditelj iz druge zemlje. Sada ih ima 83 i čine 11,3% poslanika, što je 3% više nego u prethodnom sazivu.

Ali uprkos većoj reprezentativnosti Bundestag, koji i dalje najvećim delom čine belci i muškarci, ne odslikava raznolikost najmnogoljudnije zemlje EU.

Direktor Federalnog saveta za imigraciju i integraciju Deniz Nergiz izjavio je da je parlament i dalje "daleko iza" 26% nemačkih stanovnika stranog porekla.

Dosadašnji predsednik Bundestaga Volfgang Šojble je po otvaranju sednice pozvao na brzu reformu izbornog zakona kako bi se sprečilo dalje povećanje broja poslanika, kojih sada ima 27 više nego u prethodnom sazivu, preneo je AP.

"Građani opravdano imaju velika očekivanja od parlamenta i da treba da nastavimo da radimo sve što možemo da ispunimo ta očekivanja", rekao je Šojble, koji je poslanik od 1972. godine.

Kancelarka Angela Merkel je prisustvovala konstitutivnoj sednici, iako nije više poslanica, ali je sedela u delu za goste.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer će popodne zvanično razrešiti dužnosti Angelu Merkel i njen kabinet, mada će od njih tražiti da ostanu na dužnosti do izbora nove vlade.

Tri partije koje se nadaju da će formirati novu vladu, socijaldemokrate, Zeleni i liberali (FDP), saopštili su prošle sedmice da nameravaju da izaberu novog kancelara početkom decembra, ali su priznali da imaju kompleksan zadatak.

Koalicioni pregovori mogli bi da traju mesecima, a ako dogovor o takozvanoj "semafor koaliciji" bude postignut Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel će otići u opoziciju posle 16 godina, a nju će na čelu vlade zameniti Olaf Šolc, dosadašnji vicekancelar i ministar finansija.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP