Popularnost teorija zavere o kovidu-19 u Slovačkoj značajno utiče na stopu vakcinacije u toj zemlji, koja je među najnižima u Evropskoj uniji, pokazuje istraživanje slovačke Akademije nauka. Dezinformacije, nepoverenje u institucije i kontradiktorne poruke lekara razlozi su i malog broja vakcinisanih Bugara i Rumuna.

Učesnici ankete su ispitivani o najraširenijim teorijama zavere o kovidu-19.

Najpopularnija je da vlada veštački preuveličava broj umrlih od korona virusa, u šta veruje 43,3% ispitanika.

Da je korona virus napravljen u laboratoriji veruje 42,4%, a 39,7% učesnika smatra da je pandemija napravljena da bi se ljudi lakše kontrolisali.

Više od četvrtine (26,1%) veruje da su vakcine napravljene da bi se naštetilo ljudima, a 22,5% uopšte ne veruje da korona virus postoji.

Istraživanje je pokazalo da u teorije zavere više veruju muškarci, stariji i stanovnici seoskih područja.

Utvrđena je i veza između verovanja u teorije zavere i vakcinacije.

Među onima koji se nisu složili ni sa jednom od tih teorija vakcinisanih je 81%.

Od učesnika ankete koji veruju u najmanje jednu teoriju vakcinisano je 26,7%, a samo je 8,3% vakcinisanih ispitanika koji su se složili sa svim teorijama zavere.

Sa oko 50% vakcinisanih odraslih stanovnika, Slovačka je po stopi vakcinacije u EU jedino ispred Bugarske i Rumunije.

Bugarska na dnu po vakcinaciji, sve više zaraženih

Bugarska je u protekla 24 sata registrovala rekordan broj zaraženih - 6.813.

Do sada je od kovida-19 u Bugarskoj umrlo 23.440 ljudi, a samo su u ponedeljak preminule 243 osobe, najviše od početka pandemije.

Dok je po broju umrlih od kovida-19 Bugarska u septembru bila na drugom mestu u EU, po broju vakcinisanih je na poslednjem.

Dve doze vakcine primilo je 21% Bugara.

Mnogi građani su i dalje skeptični po pitanju vakcina, najviše zbog neporeverenja u državne institucije, lažnih vesti i dezinfromacija i kontradiktornih poruka političara i stručnjaka.

Takođe, znatan broj lekara je ljudima sa hroničnim bolestima preporučivao da se ne vakcinišu, a i među samim zdravstvenim radnicima postoji strah ili nepoverenje u vakcine.

Čak su i neki članovi stručnog veća koje je imenovao ministar zdravlja dali preporuke da se trudnice ili žene koje planiraju trudnoću u narednih šest meseci ne vakcinišu.

Poznati bugarski stručnjak za zarazne bolesti Atanas Mangarov umanjivao je značaj virusa od početka pandemije i govorio protiv vakcina, što je stvorilo atmosferu nepoverenja.

Državne institucije ne reaguju na lažne vesti koje šire lekari, a mediji daju prostor nekim stručnjacima koji šire dezinformacije pozivajući se na pluralizam mišljenja.
Uvođenje obaveznih kovid propusnica za većinu zatvorenih javnih prostora doprinelo je povećanju broja vakcinisanih, pa je tako za protekla 24 sata dato više od 26.000 doza vakcina.

Antivakseri su prethodnih dana protestovali zbog kovid propuisnica, a novi protest vlasnika restorana i hotela najavljen je za četvrtak.

Ministar zdravlja je izjavio da je situacija u bolnicama kritična i da su popunjeni gotovo svi kreveti na intenzivnoj nezi u celoj zemlji.

U Rumuniji, koja je prošle sedmice bila među zemljama s najvećim brojem umrlih od kovida-19 po stanovniku u svetu, vakcinisana je trećina građana.

Rumunski političari i lekari krive kampanje dezinformacija i nepoverenje u vakcine za nisku stopu imunizacije.

Tome je, ipak, doprinelo i to što su visoki zvaničnici prerano proglasili kraj pandemije i kampanju vakcinacije ocenili uspešnom, a Rumunija postala prva zemlja EU koja je ukinula ograničenja.

Kada je broj zaraženih ponovo počeo da raste u septembru i oktobru, ponovo su počeli da se prave i redovi na vakcinalnim punktovima.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP