SAD i Rumunija dogovorili su da zajedno grade prvu malu modularnu nuklearnu elektranu u Rumuniji. U Vašingtonu je saopšteno da će upotreba tehnologije malih modularnih reaktora (SMR) dati ključni doprinos dekarbonizaciji energetskog sektora u Rumuniji i omogućiti budućnost bez štetnih emisija.

Plan su posle susreta na samitu COP26 u škotskom Glazgovu 2. novembra najavili specijalni izaslanik američkog predsednika za klimu Džon Keri i rumunski predsednik Klaus Johanis. Dve zemlje su još 2020. godine potpisale sporazum o saradnji na jačanju i modernizaciji rumunskog civilnog nuklearnog programa.

Bela kuća saopštila je da će izgradnjom prve elektrane sa malim modularnim reaktorom (SMR), u saradnji sa SAD i američkom privatnom kompanijom Nuskejl, "najmodernija civilna nuklearna tehnologija stići i u taj važan deo Evrope".

"Naše partnerstvo će doneti SMR tehnologiju u Rumuniju, i pozicionirati američku tehnologiju kao lidera u globalnoj trci u oblasti te tehnologije. Komercijalni ugovor će uključivati Nuskejlovu centralu od šest modula, i inicijalno će stvoriti više od 3.700 radnih mesta u SAD i Rumuniji, sa potencijalom otvaranja 30.000 poslova kako projekat bude rastao", saopštila je američka administracija.

Iz kabineta rumunskog predsednika precizirano je da će modularni reaktor početi da proizvodi struju 2028. godine, i da će investicija učvrstiti partnerstvo Rumunije i SAD u oblasti civilne nuklearne tehnologije.

Američki Stejt department je naveo da je reč o projektu vrednom više milijardi dolara koji "jača evropsku energetsku bezbednost, poštuje najviše standarde nuklearne bezbednosti i zabrane proliferacije i, što je najvažnije, čistom energijom se bori protiv klimatske krize".

"Ovaj pionirski prvi korak Rumunije daće značajan zamah smanjivanju emisija širom Evrope. U regionu sa 30 elektrana na ugalj, od kojih sedam u Rumuniji, SMR su idealna zamena za takvu vrstu energije i obezbedi posao za  mnoge od istih zaposlenih", piše u saopštenju.

Nuskejl je američka privatna kompanija iz savezne države Oregon, koja proizvodi i prodaje male modularne fisione reaktore.

Za razliku od klasičnih, velikih reaktora, mali modularni reaktori proizvode se industrijski i zatim zahvaljujući dimenzijama i težini transportuju na lokaciju buduće centrale i tamo instaliraju. Ti reaktori obično proizvode ukupno do 300 MW električne energije.   

SMR kompanije Nuskejl pojedinačno proizvode 77MW struje bruto, a u zavisnosti od konfiguracije, jednu nuklearnu elektranu, prema podacima sa sajta kompanije, čini do 12 modula.

Kompaniju Nuskejl je 2000. godine osnovalo i do 2003. godine finansiralo američko ministarstvo energetike, a nakon toga su patente otkupili zaposleni naučnici i pokrenuli kompaniju koja posluje na komercijalnim osnovama.

Prema podacima Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) u svetu trenutno postoji oko 50 dizajna i koncepata za izgradnju SMR, i oni su uglavnom u eksperimentalnoj fazi. Jedine četiri takve elektrane u poodmakloj fazi izgradnje nalaze se u Argentini, Rusiji i Kini.  

U 13 zemalja EU radi 129 nuklearnih reaktora koji proizvode 765.337 gigavat sati (GWh) električne energije, što je oko 26% ukupne proizvodnje struje u EU, prema podacima iz 2019. godine. Najveći proizvođač nuklearne energije je Francuska.

U Rumuniji u okrugu Konstanca, nedaleko od Crnog mora, radi nuklearna elektrana Černavoda, čija dva reaktora imaju ukupnu snagu oko 1.300 MW.

Izvor: EURACTIV.rs, EURACTIV.ru

Foto: Nuscale