U Evropskom parlamentu najveći politički uticaj imaju poslanici iz Nemačke, dok po društvenom uticaju prednjače francuski evroparlamentarci, pokazuje Indeks uticaja koji je objavila nevladina organizacija Vout voč Jurop (Vote Watch Europe).

Posle Nemaca politički najuticajniji su poslanici iz Španije i Rumunije. Mađarski evroparalementarci su izgubili najviše poena za politički uticaj od 2020, verovatno zbog izlaska partije Fides iz Evropske narodne partije.

Dok Francuzi imaju najmanje političkog uticaja, oni su daleko ispred ostalih po uticaju na društvenim medijima.

Nemački i češki poslanici su znatno povećali svoj društveni uticaj, usled pojačane političke kampanje u tim zemljama uoči nacionalnih izbora na jesen 2021.

Indeks uticaja urađen je na osnovu podataka sakupljanih tokom godinu dana do avgusta 2021. za svakog člana EP.

Meren je njihov politički uticaj u institucijama EU, odnosno sposobnost da menjaju i predlažu zakone, pridobijaju glasove i oblikuju političku agendu, i društveni uticaj, odnosno u kojoj meri dopiru do ljudi na društvenim mrežama, menjaju javne diskusije i dobijaju podršku za svoje ideje.

Najuticajniji Manfred Veber

Manfred Veber iz Evropske narodne partije (EPP) je na prvom mestu po ukupnom uticaju, a u prvih 10 su još dva Nemca – Sven Gigold i Bernd Lange.

Najveći politički uticaj ima predsednik EP David Sasoli koji je član poslaničke grupe socijalista i demokrata (S&D), a iza njega je šefica te grupe Irače Garsija Perez.

Na vrhu liste po društvenom uticaju su dva Nemca iz grupe Zeleni/EFA, Rajnhard Bitikofer i Mihael Blos.

Gledano po političkim grupacijama, u skladu sa brojem njihovih mesta u EP, najveći politički uticaj imaju poslanici iz S&D, zatim Obnovimo Evropu i EPP. Poslanici iz grupe Zeleni/EFA su znatno uticajniji na društvenim mrežama od ostalih.

Indeks pokazuje i da se politički uticaj povećava s godinama, pa poslanici stariji od 60 godina imaju veću političku moć od svojih mlađih kolega.

Sa druge strane, poslanici mlađi od 39 godina su društveno uticajniji u svim oblastima politike, što ukazuje na generacijski jaz u načinu na koji evroparlamentarci jačaju svoj uticaj.

Žene uticajnije od muškaraca

Iako žene čine manjinu od 705 članova EP, one su u proseku uticajnije od svojih muških kolega.

U prvih 10 po političkom uticaju su dve žene, dok ih među 10 najuticajnijih na društvenim mrežama ima šest.

Kada je u pitanju politika u oblasti trgovine i spoljnih poslova, najveći politički uticaj imaju španski evroparlamentarci, a zatim poljski i rumunski.

Poslanici iz centralne i istočne Evrope su visoko rangirani u toj oblasti, što odražava povećano interesovanje članica kao što su Poljska i baltičke zemlje za spoljnu politiku EU.

Politički najuticajniji u toj oblasti su muškarci stariji od 60 godina, dok su žene uticajnije kada su u pitanju zdravstvena, ekološka i digitalna politika.

Španski evroparlamentarci takođe imaju najveći politički uticaj u politici zdravstva i ekologije, a poslanici iz Nemačke su politički najuticajniji u oblasti digitalne politike.

Izvor: Vote Watch Europe

Foto: European Parliament