Evropska komisija mora hitno da reši pitanje učešća Velike Britanije u programu za istraživanja i inovacije Horajzon jer u suprotnom rizikuje "veliko slabljenje" evropske "snage istraživanja i konkurentnosti", upozorava se u zajedničkom saopštenju zajednice istraživača i inovatora EU.

U saopštenju koje je potpisalo više od 1.000 univerziteta, 56 akademija nauka i hiljade najuglednijih istraživača na kontinentu, od Komisije i njene predsednice Ursule fon der Lajen traži se da odmah formalizuje pridruživanje Britanije programu Horajzon Evropa.

Ističe se da bi program bio podriven ako bi Velika Britanija ostala van njega.

"Ubrzano se približavamo prelomnoj tački. S obzirom da se približavaju prvi sporazumi o grantovima i da će uskoro biti objavljeni novi pozivi, pridruživanje Britanije mora da bude finalizovno bez daljeg odlaganja", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, "dalja odlaganja ili čak nepridruživanje imalo bi za posledicu propuštenu priliku i veliko slabljenje naše zajedničke snage istraživanja i konkurentnosti".

"Odsustvo jasnog roka za finalizaciju pridruživanja Britanije izaziva rastuće bojazni i neizvesnost i predstavlja rizik za tekuće i buduće planove saradnje. Takođe šalje loš signal ostalim trećim zemljama koje žele da se pridruže" (programu Horajzon), zaključuje se u saopštenju.

EU je u decembru 2020. privremeno pristala da Britanija učestvuje u njenim novim istraživačkim programima, uključujući Horajzon i Kopernikus Zemlja, u zamenu za doprinos u finansiranju od, kako se procenjuje, 2,1 milijardu funti.

Međutim, odobrenje Komisije za status pridruživanja Britanije postalo je povezano sa ishodom pregovora o Protokolu o Severnoj Irskoj, potvrdila je evropska komesarka za istraživanja Marija Gabrijel.

U Ligi evropskih istraživačkih univerziteta (LERU) kažu da je dalje odlaganje uključivanja Britanije u Horajzon samo iz političkih razloga neprihvatljivo.

Vlada Borisa Džonsona izdvojila je 6,9 milijardi funti za britanski doprinos Horajzonu do 2025. ali takođe radi na planu za vanredne situacije, za slučaj da Komisija nastavi sa odlaganjem.

U međuvremenu su brojni istraživači u Britaniji koji rade na projektima povezanim sa Horajzonom ostali neplaćeni zbog blokade sredstava.

Britanski pregovarač za Bregzit Dejvid Frost rekao je nedavno britanskim poslanicima da Komisija rizikuje da ne izvrši svoje obaveze u sklopu post-Bregzit trgovinskog sporazuma ako nastavi da isključuje britanske organizacije iz programa Horajzon Evropa.

Pregovori Frosta i potpredsednika Komisije Maroša Šefčoviča o Protokolu su u toku, iako su očekivanja da do kopromisa dođe i dalje slaba.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com