Nova bugarska partija Nastavljamo sa promenom, nastala na talasu masovnih protesta protiv korupcije, osvojila je najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, pokazuju preliminarni rezultati Centralne izborne komisije objavljeni 15. novembra.

Prema nepotpunim rezultatima sa više od 60% obrađenih glasova, ta centristička partija je na izborima 14. novembra osvojila 25,36% glasova, znatno više od očekivanog, a na drugom mestu je koalicija donedavno vladajuće konzervativne stranke GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, koja je osvojila 22,17% glasova.

Na trećem mestu sa 14,02% je Pokret Pokret za pravo i slobodu (DPS), centristička partija koja glavno uporište ima u turskoj zajednici u Bugarskoj, a na četvrtom Bugarska socijalistička partija 10,25%.

Proevropska partija Postoji takav narod, bugarskog pevača i televizijskog voditelja Slavija Trifonova osvojila je 9,75%. Šansu da uđu u Sobranje imaju i liberalni izborni savez Demokratska Bugarska, sa 5,96% i nacionalistička, proruska, antivakserska partija Preporod sa 4,99%, pokazuju rezultati CIK Bugarske.  

Daleko ispod izbornog praga su ekstremno desne, nacionalističke partije VMRO i Ataka, koje nisu osvojile ni po jedan odsto glasova.

Konačni zvanični rezultati mogli bi da budu objavljeni tek za nekoliko dana.

Partija Nastavljamo sa promenom, koju su pre nekoliko nedelja osnovali diplomci američkog Harvarda, Kiril Petkov (41) i Asen Vasilev (44), brzo je zadobila široku podršku građana odlučnim akcijama protiv korupcije i obećanjima da će obezbediti transparentnost u radu vlade i sprovesti reforme u ključnim oblastima, prenela je agencija AP.

"Glasao sam za nastavak promena. Glasao sam jer mislim da Bugarska može više", rekao je na biralištu Petkov.

Šanse Bojka Borisova da formira novu vladu gotovo da ne postoje, jer su ovogodišnje istrage korupcije u vreme njegovog mandata dovele do toga da ostale stranke isključuju mogućnost postizborne koalicije sa strankom GERB.

Bugari su 14. novembra izašli na treće parlamentarne izbore u samo sedam meseci, pošto nakon prethodna dva izborna ciklusa nijedna stranka nije uspela da sastavi vladu.

Posle neuspelog formiranja izvršne vlasti nakon izbora u aprilu i julu, sada su se mnogi nadali da će biti formirana vlada koja može da izvede zemlju iz zdravstvene i ekonomske krize.

Stranka Postoji takav narod Slavija Trifonova zabeležila je znatno lošiji rezultat nego na izborima u julu, takođe vanrednim, kada je zauzela prvo mesto.

Analitičari su uoči glasanja ocenjivali da su se mnogi birači stranke Postoji takav narodi sa julskih izbora u međuvremenu okrenuli partiji Nastavljamo sa promenom.

Ako parcijalni rezultati budu potvrđeni, mandat za formiranje nove vlade dobiće lider partije Nastavljamo sa promenom, preduzetnik Kiril Petkov.

Bugari su glasali i na predsedničkim izborima koji nemaju naročit značaj s obzirom da je reč o pretežno ceremonijalnoj funkciji.

Aktuelni šef države Rumen Radev, koga podržava koalicija oko socijalista, posle takođe 60% prebrojanih glasova ima ubedljivu prednost sa 49,15%, ali će se za drugi petogodišnji mandat boriti u drugom krugu. Njegov protivkandidat 21.novembra biće univerzitetski profesor književnosti Anastas Gerdžikov, koji ima podršku stranke GERB i koji je osvojio 22,28% glasova.

Pravo glasa imalo je 6,7 miliona birača, a izlaznost je sa oko 40% niža nego na prethodnim izborima.

Na nisku izlaznost uticala je i činjenica da se Bugarska suočava sa novim smrtonosnim talasom korona virusa, odnosno naglim rastom broja infekcija i smrtnih ishoda od posledica zaraze.

Bugarska je ove nedelje prijavila najveći broj umrlih od korona virusa u jednom danu od početka pandemije. Sedmodnevni prosečni broj smrtnih ishoda na milion stanovnika premašio je 24, dok je u EU nešto iznad tri.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: Beta/AP