Evropska komisija trenutno razgovara sa naučnicima o tome koliko dugo će treća doza vakcine biti efikasna protiv kovida-19, saznaje EURACTIV. U međuvremenu je Evropska komisija usvojila odluku kojom se potvrđuje da je kovid zeleni sertifikat Srbije podudaran sa EU digitalnim kovid sertifikatom tako da građani Srbije koji imaju tu potvrdu mogu da putuju u EU.

U međuvremenu Italija razmatra skraćenje važenja kovid propusnice. Isto razmatra i Grčka i to bez obzira da li će o tome postojati odlika na nivou EU.

Istovremeno se čuju glasovi o četvrtoj dozi, ako stopa nevakcinisanih ostane visoka.

EURACTIV je obavešten da Brisel razgovara o tome koliko dugo će treća doza vakcine protiv kovida-19 biti   efikasna.

Rumunija, Bugarska, Mađarska, Češka, Grčka, Srbija i drugi već nude građanima treću dozu a prioritet za "buster" uglavnom su stariji i oni sa zdravstvenim problemima.

Kada je reč o Italiji, trenutno je usred četvrtog talasa pandemije i broj zaraženih osetno raste. Za nedelju dana broj novoinficiranih je povećan za 26%, broj smrti za 19 a pacijenata na intenzivnoj nezi za 15,6%.

Zbog tog rasta, vlada Italije razmatra mogućnost skraćenja važenja kovid propusnice sa 12 na devet ili šest meseci.

Nacionalni institut za zdravlje 14. novembra je saopštio da efikasnost vakcine znatno opada šest meseci posle druge doze.

Prema podacima italijanskog instituta, efikasnost vakcine posle šest meseci "pada sa 75,5 na 50,2% za infekciju a za mogućnost za teži oblik i hospitalizaciju ili intezivnu negu sa 91,8 na 82,1%".

U Italiji će treća doza biti dostupna onima od 40 do 60 godina od 1. decembra a Francuska je već donela odluku o "buster" dozi za starije od 65.

Grčka pak razmišlja o skraćenju roka važenja kovid propusnica i bez konsenzusa na nivou EU. Prema važećoj EU regulativi, važnost kovid propusnice je 12 meseci.

Rim istovremeno razmatra mogućnost da brzi antigenski testovi na kovid-19 više ne budu kriterijum za izadavanje sertifikata.

Kako se navodi, postoje sumnje u pouzdanost antigenskih testova.

Četvrta doza?

Za to vreme u Grčkoj su počeli razgovori o tome da li je potrebna četvrta doza.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Marios Temistokleus prokomentarisao je da "logično neće biti potrebna" jer dosadašnji naučni podaci govore da se sa trećom dozom dobija "trajni stepen imuniteta".

"To još nije razjašnjeno ali je za sada logično da neće biti potrebno", rekao je on za Skai TV.

Jedan izvor u EU rekao je da se u Briselu trenutno ne govori o četvrtoj dozi ali da sve zavisi od efikasnosti treće doze.

"Niko ništa ne isključuje sve dok nevakcinisani ne odluče da se vakcinišu", rekao je taj izvor.

Evropska komisija: Kovid sertifikat Srbije važi i u Evropskoj uniji

U međuvremenu je Evropska komisija 15. novembra usvojila odluku kojom se potvrđuje da je kovid zeleni sertifikat Srbije podudaran sa EU digitalnim kovid sertifikatom tako da građani Srbije koji imaju tu potvrdu mogu da putuju u EU.

Odluka Evropske komisije stupa na snagu 16. novembra a takođe je prihvaćeno da su sa EU digitalnim sertifikatom podudarna takva kovid uverenja koja izdaju i Moldavija, Gruzija i Novi Zeland.

Komisija u Briselu je takođe saopštila da su Srbija i te tri zemlje prihvatile valjanost kovid sertifikata EU, tako da u te zemlje sa uverenjem Unije mogu putovati i građani evropske dvadesetsedmorice.

U odluci EK se navodi da se "ekvivalenta podudarnost" odnosi na "kovid-19 vakcinaciju, test i potvrde o preležanoj bolesti koje izdaje Republika Srbija".

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta