Lider mađarske opozicije Peter Marki-Zaj izjavio je da namerava da obnovi narušene veze svoje zemlje sa Zapadom. Konzervativac Marki-Zaj će se kao zajednički kandidat opozicije na izborima 2022. godine suprotstaviti dugogodišnjem mađarskom premijeru i lideru vladajuće desničarsko-populističke stranke Fides, Viktoru Orbanu.

U intervjuu za agenciju AP, Marki-Zaj je rekao da ima poruku za američke obožavaoce premijera Viktora Orbana, a da ona glasi da ne znači da si konzervativac ako si deo kluba obožavalaca ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Orban izdaje Evropu, izdaje NATO, izdaje SAD", rekao je Marki-Zaj koji sebe opisuje kao konzervativnog hrišćanina.

Četrdesetdevetogodišnji Marki-Zaj, gradonačelnik gradića Hodmezevašarhelja, predvodi šaroliku koaliciju šest opozicionih stranaka koje će pokušati da pobede Orbanovu partiju Fides na parlamentarnim izborima u aprilu.

Marki-Zaj je rekao da će, ako pobedi na izborima, prekinuti tesne veze koje je Orban razvio sa autokratskim vlastima u Rusiji i Kini i popraviti odnose svoje zemlje sa Evropskom unijom i drugim zapadnim saveznicima.

"Ja se i dalje zalažem za zapadne vrednosti, ne možemo prihvatiti korumpiranog mangupa koji izdaje zapadne vrednosti i koji je sada sluga komunističke Kine i Rusije", rekao je on.

Orban vlada Mađarskom dvotrećinskom većinom od 2010. godine. Sa svojom antiimigracionom partijom na izborima je učvrstio vlast kroz promene izbornih zakona, u institucije doveo lojalne kadrove i dominira većim delom mađarskog medijskog prostora.

Dok su Orbanovi kritičari u Evropi upozorili na zabrinjavajuću eroziju demokratije u Mađarskoj kako su se narušavali njeni odnosi sa EU, neke od Orbanovih politika kao što je njegovo čvrsto odbijanje izbeglica i izdašna finansijska pomoć porodicama sa decom dobijaju pohvale desničarskih američkih komentatora, piše AP.

Ali Marki-Zaj, katolik sa sedmoro dece koji je i sam nekada glasao za Fides, rekao je da uprkos Orbanovim izjavama da gradi neliberalnu hrišćansku demokratiju u Mađarskoj, on smatra da Orban nije ni hrišćanin ni konzervativac, a ni demokrata.

"Pravi konzervativci smatraju da je hrišćanstvo nešto mnogo drugačije od Orbanove politike", rekao je Marki-Zaj.

Orbanova partija optužila je Marki-Zaja da je levičarski kandidat koji se predstavlja kao konzervativac, a razlog je njegova saradnja s nekoliko partija levog centra u opozicionoj koaliciji.

Govoreći o Orbanovoj politici diplomatskog i ekonomskog približavanja Kini i Rusiji, Marki-Zaj je ocenio da su sporazumi sa tim zemljama o većim investicionim programima oslabili geopolitički položaj Mađarske i da idu na štetu mađarskih poreskih obveznika.

Kao primer je naveo kineski projekat vredan oko 2,3 milijarde dolara modernizacije železničke pruge između Budimpešte i Beograda, kao deo kineske globalne inicijative Pojas i put, a koji Mađarska  uglavnom finansira zajmovima kineske državne banke.

Marki-Zaj je kao projekat koji je "protiv interesa Mađarske" naveo i ugovor dodeljen bez tendera ruskoj državnoj korporaciji za nuklearnu energiju Rosatom o proširenju kapaciteta mađarske nuklearne elektrane, procenjen na više od 11 milijardi dolara.

Marki-Zaj nosi plavu traku na svom sakou što,  kaže, predstavlja "borbu protiv korupcije", odnosno protiv vladavine koja dominira u Mađarskoj od njene demokratske tranzicije iz komunizma 1990. godine.

Mađarska je postala zemlja bez značaja u kojoj je korupcija potpuno centralizovana i u potpunosti je deo sistema, rekao je lider opozicije i dodao da je sada organizuje sama vlada.

Ako bude izabran Marki-Zaj kaže da će odmah da se pridruži Evropskoj kancelariji javnih tužilaca, nezavisnom telu EU protiv korupcije i prevara, i da će ustanoviti kancelariju za borbu protiv korupcije u Mađarskoj.

"Većina ljudi u Mađarskoj uviđa da postoji problem sa korupcijom. Zaista se nadam da sam u poslednje četiri godine već dokazao ovde u Hodmezovašarhelju da nisu svi političari korumpirani", rekao je.

On se kandiduje kao nezavisni autsajder bez prethodnih veza sa mađarskim libelarnim opozicionim partijama. Rekao je da će se pravedno suočiti sa korupcijom bilo da su je počinili oni koji su sada na vlasti, ili oni iz prethodne vlade predvođene socijalistima koji su sad u opoziciji. U koaliciji koju predvodi dve partije su bile povezane sa ranijim slučajevima korupcije.

Nedavne ankete pokazuju da se vodi tesna trka između šestočlane koalicije i Orbana i njegovog Fidesa, i da će rezultat biti najtesniji od kada je Fides preuzeo vlast pre 11 godina.

Marki-Zaj kaže da će medijsko okruženje koje favorizuje vladajuću partiju i neravnoteža u finansijskim resursima značiti da izbori iduće godine neće biti ni slobodni ni fer.

On ipak veruje da će uspeti da pridobije i razočarane pristalice Fidesa i neopredeljene glasače koje odbija korupcija.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP