Verovatno sledeći ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski (Pirati, Zeleni/EFA) želi da promeni kurs spoljne politike zemlje i da prioritet ljudskim pravima nad ekonomskim interesima.

Euraktiv Češka piše da je Lipavski postao "kost u grlu" češkog predsednika Miloša Zemana poznatog po pro-ruskim i pro-kineskim stavovima.

Čak se veruje da će Zeman želeti da blokira novu češku vladu samo da Lipavski ne postan ministar spoljnih poslova.

Lipavski, bivši zamenik predsedavajućeg odboru za spoljne poslove i odbranu češkog parlamenta, uvek je bio kritičar angažovanja ruskih i kineskih kompanija u ključnim infrastrukturnim projektima, uključujuči planirani nuklearni projekat.

"Kina ostaje važan trgovinski partner. Međutim, Kina se više ne može posmatrati i kao važan partner kada je reč o stranim investicijama", rekao je nedavno za Denik N Lipavski.

On je rekao da se neke aktivnosti Rusije ili Kine na češkoj teritoriji mogu definisati kao neprijateljske ili kao pretnja. Naveo je slučaj Vrbetice, kineske aktivnosti u češkoj akademskoj sferi, uspostavljanje uticajnih mreža koje u Češkoj rade za te dve sile.

Lipavski je istakao da ljudska prava treba da imaju prioritet nad poslovnim interesima i ekonomskom diplomatijom.

On je takođe poslednjih godina jedan od najglasnijih zagovornika tzv. Magnicki zakona.

Zeman će 26. novembra imenovati za novog premijera Petra Fijalu, lidera pobedničke koalicije na parlamentarnim izborima 8-9. oktobra.

Fijala, lider Građanske demokratske stranke i koalicije Zajedno koju čine konzervativci, demohrišćani i liberali, već je objavio listu kandidata za ministre.

"Predstavio sam predsedniku predlog budućih ministara koji je zasnovan na našem koalicionom sporazumu. Mislim da je predlog dobar i ne razmišljam o promenama", rekao je Fijala.

Za formiranje vlade neophodno je odobrenje predsednika.

Fijala je kazao da će Zeman posle njegovog imenovanja za premijera hteti da se sastane sa kandidatima za ministre.

"Imao je zamerke samo na jedno ime, ali dogovorili smo se da za sada ne saopštimo o kome se radi", rekao je Fijala.

U medijima se i ranije spekulisalo da je reč o Lipavskom.

Češki pravnici kažu da ako Zeman odbije da imenuje vladu, Fijala treba da se obrati Ustavnom sudu da reši tu situaciju.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP