Gotovo polovina Poljaka (48%) smatra da su institucije EU reagovale prekasno i suviše slabo na kršenje zakona EU od strane poljske vlade, pokazalo je novo istraživanje Instituta za javne poslove (ISP).

Istovremeno se samo 22% ispitanika ne slaže sa tim stavom.

"Do sada akcije instutucija EU nisu imale jasan uticaj na vladu u Varšavi", rekao je predsednik ISP i autor studije Jacek Kuharčuk.

Istraživanje je pokazalo i da mišljenje da je reakcija EU bila neadekvatna i slaba ne dele samo ispitanici iz redova glasača opozicije, već i polovina pristalica vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS).

Prema istraživanju, većina Poljaka podržava kontroverzni novi princip EU "novac u zamenu za vladavinu prava" (61 prema 25%) iako se toj ideji protivi 70% glasača stranke PiS, preneo je Euraktiv Poljska.

Takođe, Poljaci više veruju institucijama EU nego nacionalnim. Poverenje u Sud pravde EU (49%), Evropsku komisiju (46%) i Evropski parlament (45%) veće je nego u poljski Ustavni sud (21%), vladu (19%) i nacionalni parlament (16%).

Međutim, poverenje u evropske institucije je manje među pristalicama PiS.

Istraživanje je pokazalo i da 55% Poljaka veruje da je rizik od Polegzita (izlaska Poljske iz EU) realan.

Pri tome polovina ispitanika veruje da je odgovornost za krizu Varšava-Brisel na poljskoj vladi a samo petina za krizu krivi institucije EU.

Članstvo u EU i dalje podržava 82% Poljaka a 60% strahuje od negativnog uticaja Polegzita na ekonomiju, kvalitet života, bezbednost i stanje demokratije u zemlji.

Na hipotetičkom referendumu o članstvu u EU, 79% ispitanika bi glasalo da Poljska ostane u Uniji a 13% da izađe.

Među pristalicama vladajuće stranke Pravo i pravda Polegzit podržava 21% ispitanika, pokazalo je istraživanje.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP